Active Image

Деменцията е прогресивно разстройство на менталните функции.

Тук ще бъде описано терапевтично предложение за овладяване на деменция без наличие на Алцхаймер или Парникнон. Невродегенеративните заболявания са причина за 8% от деменциите.

При болестта на Алцхаймер мемори дефицита е първия признак на болестта. При фронтотемпоралната деменция на първи план излизат промените в поведението и речниковия дефицит. При деменция с телца на Lewy има едновременното наличие както на паркинсонизъм така и визуални халюцинации. При деменция поради хидроцефалус с нормална вътречерепно налягане на първи план излизат нарушенията на развитието.

Преди да се почни терапии трябва да се направи ДД на деценциите и да се отсее главния макрофокус – дефицита на витамин в12, като дори нивата да са долногранични е желателно да се коригират. Долнограничните нива на витамин В12 са един от индикаторите за малабсорбция. Вероятността нивата на витамин В12 да са ниски или долногранични респ.

Дефицита на никотинова киселина или палагра се манифестира с триадата: деменция, дерматит и диария.

Т.е.налагат се две изследвания преди да се пристъпи към терапия: нива на витамин В12 и нива на желязото, но не и желязо свързващ капацитет, по удачния вариант обаче е вместо нива на желязото да се изследват нивата на феритина.

При млади хора с дементни прояви да се търси подлежащ СПИН.

Много лекарства могат да имат като страничен ефект ЦНС дезорганизация, това трябва да се идентифицира и терапията да се модифицира.

Палагра подобния въздействия върху ЦНС ще се коригират естествено от избора на мултивитаминния препарат.

Алуминий съдържащите пасти за зъби трябва да не се ползват също, същото се отнася и за кухненска посуда от алуминий.

Симптоматичните деменции се задържат от повлияване на основния болестен процес, като се добавя долу изброената фитотерапевтична комбинация 2 в 1  (гинко + лецитин)

Една терапия трябва да е социално приемлива, около 60% от пациентите с хронични заболявания е желателно да бъдат овладян с 2 лекарства. Нямам информация за полипрагмазията у нас и в чужбина. Имаме данни, че предписването на повече от 2 лекарства срива доверието в пациентите Ви.

Приемлива според мен комбинация е използването на 2 лекарства & 2-3 хранителни добавки, като опция.

Васкуларна деменция >> статини + гинко съдържащи препарати + лецитин (забавя прогресията на деменцията). Хербалните терапии се ползват за да повишат ефективността на основните терапии, като монотерапевтичен избор, а също така и за намаляне страничните ефекти на лекарствената терапия. Triforce (Трифорс) е добър терапевтичен избор. Препаратът съдържа Гинко билоба, коензим Q10 & жен шен. Алтернативата на деменция поради циркулаторни проблеми – Гинко билоба на макс (400 мг дневно). Ендартериодиектомия се налага при високо степенни стенози на каротидните артерии. Каротидна ангиопластика и стандиране са алтернативите. Други алтернативни билки са Salvia miltiorhiza, Melissa officinalis (Klosterfau Mellisngaist е моя фитотерапевтичен избор, дневната доза е 3 х 15 мл с 200 мл течност след хране).

Възрастните хора се хранят оскъдно, често има и латентни желязо недоимъчни анемии, обаче преди са се пристъпи към взимане на това терапевтично решение трябва да се види дали не се касае за симптоматична анемия, защото тогава ползването на железни препарати ще е неудачно. Обаче, има евидънс че оксидативния демидж върху ЦНС (деменция, Паркинсон и Ацхаймер като частност) се разгръща по линията на железния метаболизъм което налага подобряване на iron статуса на пациента. Хипокалциемията е едно на другите направления чрез което организма дезорганизира ЦНС, налага се идентификация, диференциална диагноза и корекция. Проблема е неприятен ако е налице, защото калциевите препарати водят до констипация. Какъв да е калциевия препарат, респ.как да се приложи калций съдържащ препарат оставям на Ваша преценка. Професор Киркович е дал своите предпочитания на Calcii Sanfoz, аз също.

Деменцията следствие на ХБН е трудна за повлияване.

Деменцията поради хронична хипокалциемия не е трудна за повлияване.

Общия хранителен дефицит имащ за последствие демениця трябва да се коригира, ние сме бедна страна, над 90% от хората не могат да си позволят все още добра храна, защото пенсиите ни са жалки, но може да се подбере добра и не скъпа хранителна добавка, която да коригира хранителния дефицит Американските мултивитамини Универсум съдържат в 1 таблетка 49 съставки вкл.5 мг.екстракт от водорасли, които повлияват нивото на прогениторните клетки в кръвта и са добър терапевтичен избор, месечната цена та терапията е 8 лева, като таблетката се приема сутрин след храна с малко вода. Има и други терапевтични избори, въпрос и на познания и на финансова възможност от страна на пациента.

При всяка деменция трябва да се ползва задължително мултивитаминен препарат. Mega Men съдържа ванадий, който повлиява добре и панкреасната функция и противодейства на развитието и на захарния диабет тип ІІ.

Деменцията е съпроводена чест с меланхолия, социално приемливо е терапията да се разгърне и в това направление.

Seint Johns wort (Hypericum Perforatum) – антидепресант (инхибира обратното поемане на серотонин) 300 мг 3 пъти, педиатрична доза 250 мг дневно (при деца на възраст между 6 и 12 години) дневно и антиретровирален ефект. Удачно е са се ползва хербален антидепресант, защото част от класическите нехербални антидепресанти могат да имат дементен ефект като странична реакция.

За поддръжка на менталната активност & едновременна профилактика на алцхаймер – фолиева киселина off label use до 2 мг дневно приети еднократно на гладно, никого не съветвам да ползва повече от 2 мг дневно. Фолиевата киселина основно повлиява миелиназицята, но не може при все комплексното си действие да намали интелектуалната увреда, за стимулиране на разума се ползват ноотропни средства. Един от моите комплекси избори е шлемник байкалски, защото той има комплексно действие вкл.ноотропно и антидиабетно и с една билка повлияваме 2 процеса: неврогенен и ендокринен.  Препаратът е удачно да се взема 2 х 1 таблетка след хранене с поносимо топла вода, за да се усвои по добре.

При пациентите с напреднала деменция продължителността на живота не може да се продължи, но може да се подобри качеството на живот.

Всички пациенти с деменция се нуждаят да бъдат въведени в опитност за относно поведенческа терапия, пациентите с Алцхаймер се нуждаят и от танцова терапия.

Ароматерапията и хомеопатията са допълнителни лечебни подходи.

Сумаризирано терапията почва за мен със “свещената триада” >> Симпатил 2 х 2 таблетки & ноотропен препарат (химичен ноотропен препарат или фитотерапевтичен ноотропен препарат >> шлемник байкалски, етереурокок или друго) & лецитин. Другите терапевтични избори зависят от етиологията.