Въведение в медицината, физикален преглед - оток на лицето

Отокът по лицето може да е генерилизиран или локализиран напр.само около очите. Отока може да е болезнен, да се развие постепенно или да се развие бързо. Малките отоци обикновено са трудни за установяване.

Отокът на лицето се дължи на нарушение на хидростатичното и осмотичното налягане които поддържат движението на течностите между артериите, вените и лимфната система. Може да е последствие от венозни, инфламаторни или някои системни заболявания, травма, алергия, малнутриция или страничен ефект на някои лекарства, тестове или лечения.

Анамнеза и физикално изследване

Ако пациентът не е в тежък дисстрес трябва да се снеме детайлизирана анамнеза. важно е да се осведомим за скоростта с която се е развил отока, дали се появява само сутрин и дали евент не се влошава през деня. Дали пациентът има наддаване на тегло? Дали има промяна в обема на отделяната урина, в нейният цвят? Дали няма скорошна фациална травма?

Физикалният преглед трябва да установи характеристиката на отока. Дали е локализиран или генерализиран? Дали няма и централен или периферен оточен синдром едновременно? Трябва да се определи дали отока е мекотестоват или е твърд. Трябва да се определят виталните признаци на пациентът и неговият неврологичен статус също така. Трябва да се огледа и устната кухина на пациентът и да се види дали няма данни за възпаление в нея, каква е оралната хигиена на пациента; да се огледа орофаринкса и дали няма подуване на увулата и на меките тъкани в него.

Етиология

Алергични реакции

Фациалният оток е част от характеристиката както на локални алергични реакции, така и на анафилаксията. При животозастрашаващата анафилаксия фациалният оток е супроводен с еритема и уртикария. Фациалният оток при алергичните реакции може да е тежкостепенен и съпроводен с дрезгавост на гласа, поради оток на гласните струни, + евент.признаци на шок като хипотония и олигурия. Локализираните алергични реакции генерират най-често оток на лицето + еритема и уртикария.

Тромбоза на кавернозните синуси

Тромбозата на кавернозните синуси, е рядко но животозастрашаващо заболяване, което може да започне с унилатерален оток на лицето, която бързо може да прогресира до билатерална едема особено изразена в областта на челото, основата на носа и около очите. възможно е да има още изпотяване, треска, главоболие, гадене/повръщане, летаргия, екзофталм и болка в очите/окото.

Халазион

Халазионът предизвиква локален оток на лицето и отока е чувствителен, особено около очите. налично е и зачервяване на конюнктивалната повърхност.

Дакриоаденит

тежкостепенно периорбитално подуване характеризира това заболяване при което има още конюнктивална инекция, пурулентна секреция и темпорално главоболие.

Дакриоцистит

Възпалението на лакрималният сак предизвиква проминентна едема на окото и константно сълзене от засегнатото око. В острите случаи има болка и чувствителност при палпация на засегнатият сак, както и отделяне на пурулентна секреция при натиска върху него.

Изгаряне на лицето

Изгарянията могат да причинят екцесивен оток на лицето, която да засегне негативно и дишането на пациента. Допълнителните находки са: обгаряне на космите в носа, зачервена мукоза на орофаринкса и респираторен дисстрес с наличие на респираторен стридор.

Фациална травма

Размерът на  фациалната травма зависи от вида й, например контуцията може да причини само локален оток на лицето, докато назалните/максиларни фрактури могат да причинят по генеразилиран оток.

Херпес зостер офталмикус

Окото е подуто и зечервено + обилно сълзотечение и тежкостепенна унилатерална фациална болка, която може да се прояви преди да се появи обрива.

Микседема

Микседема потенциално може да причини генерализиран оток на лицето, кожата е суха има също така алопеция и брадипсихия.

Нефротичен синдром

Най-често първият признак на нефротичният синдром е периорбиталният оток, чието развитие предхожда развитието на абдоминалният оток и периферният оточен синдром. Допълнителните признаци са: общо напълняване, гадене/повръщане, летаргия, повишена обща уморяемост и кожна бледност.

Орбитален целулит

Внезапно появилият се околоочен оток предхожда развитието на орбиталният целулит. Може да има унилатерална гнойна секреция, екзофталм, конюнктивална инекция, намаление/ограничение на движенията на окото, треска и екстремна орбитална болка.

Алергичен ринит

Нозрите са сухи, възможно е и запушване на носа + водниста ринорея.

Синузит

Фронталният синузит може да причини оток на челото +/- околоочен оток. Максиларният синузит може да причини зачервяване на кожата над максиланти синуси и локален оток в областта на тези синуси. Допълнителните физикални находки са: оток на венците и тризмус. При всеки вид синузит има и фациална болка, треска и назална конгестия.

Синдром на горната празна вена

Синдромът на горната празна вена предизвиква поява на оток и по врата и по лицето + дилатация на торакалните и югуларни вени. Налична е и симптоматика от страна на ЦНС като: главоболие, визуални нарушения и световъртеж.

Трахома

При трахома отока засяга очите и конюнктивата, има екцесивно сълзене, фотофобия и лакримална секреция.

Трихенелоза

Трихенилозата е рядко инфекциозно заболяване, което започва най-често с внезапна поява на околоочен оток + треска. по-късно се проявяват мускулните болке, парещата кожа и кожните лезии; накрая се развива делир.

Лекарствени продукти

Продължителната употреба на кортикостероиди може да генерира общ оток на лицето. Други лекарства, които могат да генерират оток на лицето са: аспирин, антипиретиците, пеницилин и сяра съдържащи лекарствени продукти.

Ятрогенен оток на лицето

Краниална, назална хирергична операция може да причини оток на лицето; същото може да се наблюдава и при хемотрансфузионни реакции.