Въведение в медицината, симптоми и признаци – ангионевротичен оток

Обща информация за патологията

При отока на лицето се наблюдава или локализирано подуване около очите или по-генерализирано подуване на лицето, което може да се разпространи и по шията и по горните крайници. Обикновено безболков, този симптом може да се развие или постепенно или внезапно.

Понякога е хералд на аназака или на периферни отоци. Леко изразените отоци по лицето може да не се забележат лесно.

Отока на лицето е последствие от нарушение на баланса между хидростатичното и осмотичното налягане и може да е последствие от венозен, инфламаторен и понякога последствие на системен процес; малнутриция или странична реакция на лекарствени продукти.

Анамнеза и физакално изследване

Ако пациентът не е в тежък дисстрес трябва да се опитаме да снемем анамнеза, като на първо място се осведомяваме за бъзината с която се е развил отока на лицето. Дали е по-изразен сутрин и дали се влошава през деня? Наддал ли е пациентът общо на тегло и за колко време евентуално? Има ли промяна в цвета и обема на отделяната урина? Трябва да се снеме и лекарствена анамнеза.

Физикалният преглед започва с определяне на характеристиките на отока: дали е локализиран в една част от лицето или е генерализиран? Има ли отоци по други части на тялото? Можем ли да подозираме наличие на вътрешни отоци? Определят се вителните признаци на пациента и му се снема неврологичен статус. Преглежда се и оралната кухина, за да установим нивото на денталната хигиена и евент.признаци за инфекция по гърлото на пациента.

Етиология

Алергични реакции

Отока по лицето може да е израз на алергични реакции и анафилаксия. При тежкостепенна анафилаксия ангионевротичния фациален оток може да е придружен от уртикария и флаш реакции. Отока на дихателните пътища ще доведе до развитие на дрезгав глас, стридор, диспнея/тахипнея. Задължтелно при анафилраксията има и хипотония, до развитие на шоково състояние със загуба на съзнание. Локализираните алергични реакции се придружават най-често от уртикария.

Тромбоза на кавернозния синус

Тромбозата на кавернозния синус е рядко, но животозастрашаващо състояние и може да се прояви клинично с унилатерален ангионевротичен оток, който бързо ще прогресира до билатерална едема по челото, носа, около очите и устните. Възможно е да има налични и пирексия, летаргия, гадене и главоболие.

Конюнктивит

При конюнктивита се образува оток около очите има освен това интензивна лакримация, зачервване на коньноктивата, ако е засегната корнеята ще се развие болка и фотофобия.

Дакриоаденит

Тежкостепенният периорбитален оток характеризара дакриоаденита, при който също има конюнктивална инекция и болка в слъзният сак.

Соларна травма на лицето

Размера на фациалния оток зависи от тежестта на соларната травма. Диагнозата е лесна тук.

Фациална травма

Размера на отока зависи от вида на травмата, така например контузията може да причини локализиран оток, докато назалната/максиларната фрактура може да причини по-генерализиран оток на лицето.

Херпес зостер офталмикус

Тук има силно изразен унилатерален болков синдром, екцесивно сълзене и червено око.

Микседема

Отока по лицето е генерализиран и се развива бавно; кожата е суха има интензивен косопад също така, както и други признаци на хипотироидизма.

Нефротичен синдром

Най-често първият признак на нефротичния синдром е периорбиталния оток, който предхожда абдоминалният оток. Наднормено тегло, гадене, анорексия, летаргия и обща бледност са другите най-често срещани признаци на нефротичния синдром едновременно с полиурията.

Орбитален целулит

Отока е с неочаквано бързо начало, може да е комбиниран с пурулентно течение от окото, хиперемия, екзофталм, хиперемия, затруднени движения на окото, треска и екстремно изразен болков синдром.

Прееклампсия

Отока по лицето, ръцете и колената е ранен признак на прееклампсията, другите признаци включват: тежкостепенно главоболие, артериална хипертония, нарушение на зрението и епигастрална болка.

Алергичен ринит

При алергичния ринит червените и едемни клепачи се придружават най-често от профузна ринорея, но при някои пациенти може да има и назална конгестия.

Синузит

Фронталния синузит прличинява оток по челото и около очите, понякога. Максимарният синузит предизвиква предимно максиларен оток, както и гингивално подуване и тризмус. При синузита има също главоболие, треска и назална конгестия.

Синдром на горната празна вена

Синдрома на горната празна вена предизвиква постепенно развиващ се оток по врата и лицето, които са придружени от разтягане на югуларните вени по шията. Тук има и симптоматика от страна на ЦНС: главоболие, световъртеж и зрителни нарушения.

Трихинелоза

Трихинелозата е сравнително рядка инфекция, при която има внезапно развища се пирексия, оток около очите, конюнктивит, мускулни болки, кожни лезии и развитие на делир.

Лекарствени продукти

Дълготрайната употреба на кортикостероиди може да доведе до развитие на оток по лицето, приложението на които и да е други лекарствени продукти може да има същият страничен ефект.

Лицевочелюстна хирургия

Операции в областта на лицето могат да предизвикат оток по лицето.

Хемотрансфузии

 

Честите хемотрансфузии са рядка причина за развитието на ангионевротичен оток по лицето.