Active Image

         

     

 

         Цел на терапията: (1) да намали физикалния дискомфорт от лезиите; (2) да подобри външния вид на пациента; (3) да предотврати или минимизира белезите.

Тежестта на акне процеса е свързан с тежестта на тинейджърския стрес[1]

Терапията на леко до средно тежко заболяване най-често започва или с избор на препарати за локална употреба: (1) еритромицин съдържащ препарат; (2) клиндамицин съдържащ препарат;  (3) бензоил пероксид съдържащ препарат; (4) азелаинова киселина; (5) ретиноид за локална употреба, или по рядко направо с комбиниран препарат съдържащ 2 от гореизброените съставки.

Тепърва започва употребата на локални кортикостероиди и клиндамицин под формата на шампоан за локална употреба[2]

При тежко засягане на кожата към локалния препарат се добавя Doxycycline (доксициклин) 2 х 100 мг след храна – приложението на антибиотика продължава 14 дни[3].

Ако приложението на антибиотика не е довело до желания резултат терапията може да продължи с 2 препарата за локално приложение: клиндамицин и бензоил пероксид 5% (високите концентрации)[4]

          Друга мощна комбинация е локалното приложение на третиноин и клиндамицин, това е препаратът Velac gel който обаче не е регистриран у нас[5].

Dapsone gel 5% в комбинация с Adapalene gel 1% или Benzoyl peroxide gel 5% е една от съвременните и ефективни терапии на акне вулгарис[6]

На практика обаче е редно избора на препарата да зависи от вида на акнето.

Комедонно акне – неинфламаторно

Това е заболяване на анормална фоликулярна кератинизация. При него препарати от първа линия са или локалните лекарствени форми съдържащи ретиноид (Tretinoin, Adapalene, Tazarotene) или Azelaic acid. Ретиниодите са комедонолитични, което ги прави добър първи избор. Всички представители модифицират абнормалната фоликулярна кератинизация.

Третиноин е ефикасен препарат за лечение на средно изразено до тежко неинфламаторно комедонно акне. Предотвратява образуването на ново акне и премахва съществуващите комедони.

Адапален е ефикасен като Третиноин за лечение на леко до средно тежко комедонно акне, като има по малко дразнещ кожата ефект и се приема малко по добре от пациентите.

Тазаротен притежава някои комедонолитични свойства характерни за горните два препарата, но дразни кожата и е скъпоструващ.

Azelaic acid е ефективен за лечение на леко до средно тежко изразено инфламаторно акне поради комедонолитичните си и антинифламаторните си свойства. Препаратът също така е от полза за лечение на неинфламаторно комедонно акне. Най-малко дразни кожата в сравнение с гореизброените лекарства.

Салициловата киселина има комедонолитични свойства и също така може да се ползва за лечение на неинфламаторно акне.

Антибиотици и антимикробни препарати не се ползват при този вид акне.

Средно изразено папулопостуларно – средно възпаление 

Антибиотици (орални или локални) могат да се ползват за лечение на инфламаторно акне. Те подобряват акнето чрез инхибиране растежа на Propionbacterium acne, освен това намалят концентрацията на свободните мастни киселини във възпалените лезии.

Препарати от първи ред са Еритромицин (препарат от първа линия) или Клиндамицин (препарат от втора линия, повишен риск от псевдомембранозен колит), като те могат да се комбинират с бензоил пероксид за синергичен ефект. Последния има комедонолитичен и антиинфламаторен ефект, но може да се ползва и при неинфламаторно акне.

          Локално приложения Метронидазол е от полза за следно изразено инфламаторно акне.

          Трябва да се обсъди дали да се добави ретиноид или азелаинова киселина за подобряване на фоликуларната кератинизация.

          Орални антибиотици се прилагат, ако локалните лекарствени форми съдържащи антибиотик са недостатъчно ефективни.

          Папулопустуларно или нодулоцистично акне – тежко възпаление

          Терапията може да започне с тройната комбинация: локален антибиотик, бензоил пероксид и орален антибиотик.

          Орален антибиотик от първи ред са тетрациклините или еритромицин (при бременни жени и малки деца, както и при тези които не могат да понасят тетрациклини).

          Azithromycin (Азитромицин) се ползва веднъж седмично (Зи Макс) или два пъти седмично с ефективност еднаква с тази на Доксициклин или Миноциклин

          Триметоприм/Сулфаметоксазол се ползва за лечение на резистентни на останалите антибиотици акне, както и при наличие на Gram (-) нокси.

          Ако отговора е добър оралните антибиотици се спират след 2-3 месеца, при все че съвременните схеми дават предпочитание на по кратки антибиотични курсове.

          Интралезионно приложение на инжекции съдържащи кортикостероид (Триамцинолон ацетонид) са от полза за лечение на резистентно нодулокистично акне.

            Тежко нодуларно акне предизвикващо образуване на белези

          Когато акнето не отговаря на горните терапии се ползва Isotretinoin, който повлиява всички механизми на акнеобразуването.

          При жени, които не са контра индицирани се прилагат орални контрацептиви съдържащи Етинил естрадиол/Норгестимат, които са с минимален андрогенен ефект. Това е ефективна терапия при средно изразено акне, което се причинява от екцесивна андрогенна секреция.

Контрацептивните препарати (YAZ®) съдържащи Drospirenone 3 mg и Ethinylestradiol 20 mcg са ефикасни срещу акне при пременопаузни жени. Акне лезиите се редуцират с 50% ако препаратът се ползва в продължение на 6 месеца[7] Същият препарат има одобрение за лечение на акне вулгарис и при тинейдръжки, които имат вече менструация. Най-нежелания страничен ефект на препаратът е хиперкалиемията, като стандартната доза то лекарството има хиперкалиемичен ефект сравним с този на 25 Спиронолактон.

Спиронолактон (off label use) е блокер на андрогеновите рецептори и инхибитор на 5-алфа редуктазата и може да е ефективен за лечение на акне, което не отговаря на терапии от първи ред.

Приложението на 2 т.фолиева киселина, хром и витамини от групата на В комплекса са полезни за лечение на хронични възпалителни кожни заболявания като псориазис, акне вулгарис и други подобни[8].

При нормално повлияване ефекта от фармакологичната терапия настъпва след 1-4 месеца.[1] Wake Forest University School of Medicine/Март 2007

[2] J Am Acad Dermatol. 2005 Jul;53(1 Suppl 1):S26-38.

[3] J Drugs Dermatol. 2007 Feb

[4] Clin Ther. 2002 Jul;24(7):1117-33

[5] Br J Dermatol. 2000 Sep;143(3):498-505

[6] 65th annual meeting of the American Academy of Dermatology

[7] American College of Obstetricians and Gynecologists >> ACOG/05 2007

[8] J Dermatolog Treat. 2007;18(3):138-46