Терапевтични цели

  • Контролиране разрастването на кожните лезии
  • Контрол върху бъдещите атаки

Терапевтични възможности

Първи терапевтичен избор при педиатричен себореен дерматит е използването на меки детски медицински шампоани за премахване на струпеите.

Първи терапевтичен избор при себореен дерматит при възрастните е използването на противопърхутни шампоани, като се почва от препарати, които се отпускат без рецепта в аптеките до по силни препарати при необходимост. Препаратите съдържащи селениев сулфид са по слабо ефикасни от препаратите съдържащи кетоконазол (доказателство от клас А). След употреба на кантран съдържащи шампоани пациентът не трябва да се излага веднага на слънце, защото може да се развие фотодерматит.

Втори терапевтичен избор при педиатрични пациенти е използването на кетоконазол 1% шампоан.Шампоана се ползва два пъти седмично в продължение на 4 седмици.

При възрастни втория терапевтичен избор включва използването на 2% кетоконазол шампоан. Шампоана се ползва през 3 дни в продължение на 4 седмици.

Кетоконазол крем трябва да се ползва при третиране на кожни области извън скалпа.

Локален хидрокортизон крем се ползва като трети терапевтичен избор за овладяване на тежка еритема и пруритус. Ако себореята е тежка се ползват кортикостероиди с по силна потенция. Хидрокортизон крем се ползва 3-4 пъти дневно, кортекостероидите с по силна потенция се ползват 1-2 пъти дневно. Бременност категория С. Да не се ползва при фунгиални или верални кожни лезии, както и при акне розацея.

Локално приложени метронидазол гел 1% (два пъти дневно) или орален Тербинафин (250 мг веднъж дневно в продължение на 4 седмици, да не се ползва при педиатрични пациенти) се ползват когато другите терапии са се провалили. Това обаче е т.нар.off label индикация за употребата на тези препарати.

Трябва да се помни, че себорейния дерматит е хронично заболяване, което протича с ремисии и екзацербации, които могат да продължат месеци или години.

Повечето пациенти влизат бързо в ремисия, но терапевтичния отговор може да варира в популацията.

Не ползвайте за лечение на себореен дерматит препарати съдържащи алкохол.

Някои кератолитици могат да агравират възпалението !

При терапевтичен неуспех се ползва кожна биопсия с посявавка за фунгукултура, ако и това не помогне трябва да се изключат СПИН като етиологична причина, както и Лангерхансова хистеоцитоза.