Carbenicillin

FDA категория по време на бременност - В

Фармакотерапевтичен клас на препаратът - пеницилин с разширен спектър

Действие

Carbenicillin се ползва за лечение на инфекции на уринарният тракт или простатит причинени от чувствителни микроорганизми.

Carbenicillin се свързва с бактериалната клетъчна стена, което предизвиква смърт на бактериите, които са чувствителни към него. Действието му е бактерицидно срещу чувствителните нокси, а спектърът на действие е по-голям от този на другите пеницилини. Активен е принципно срещу: Псевдомонас, Ешерихия коли, Протеус, Проведенция, Морганела, Ентеробактер и ентерококи.

При орално приложение Carbenicillin се абсорбира бързо, но непълно; има широка дистрибуция, преминава през плацентата и в кърмата; около 30% от приложената доза се елиминира в непроменен вид ренално. При липса на бъбречна недостатъчност плазменият полу-жиот на Carbenicillin е около 1.5 часа. Началото на терапевтичният ефект на Carbenicillin настъпва след около 30 минути от приложението му, максимален терапевтичен ефект настъпва след около 120 минути, а продължителността на ефекта на единично приетата доза е около 6 часа.

Лекарствена форма

Таблетки по 500 мг съдържащи 382 мг Carbenicillin

Дозировка

  • Инфекции на уринарният тракт: по 1-2 таблетки през 6 часа
  • Простатит: по 2 таблетки през 6 часа

Високостепенна ХБН: дозовият интервал се увеличава на 12-24 часа.

Противопоказания

Свръхчувствителност към пеницилини/цефалоспорини.

Да се употребява с особено внимание при: пациентки в лактация, високостепенна ХБН, защото терапевтични концентрации не се установяват в урината при нея.

Странични реакции

От страна на гастроинтестиналният тракт: гадене/повръщане, диария, глосит, увеличение на трансаминазите, промяна във вкуса; дерматологични: зачервяване, уртикария; хематологични: анемия, неутропения, тромбоцитопения, еозинофилия; смесени: анафилаксия и серумна болест, суперинфекции.