Choline

Описание

Choline все още не е признат за витамин, но по структура\\действие е близък до представителите на витамините от групата В. Choline е компонент на фосфатидилхолин и представлява активния конституент на диетарния Лецитин, но двете съединения не са синоними.

Действие

Choline действа като доставчик на лабилни метилови групи, за осъществяване на трансметиларните реакции. Choline действа като компонент на други молекули като невротрансмитера Ацетилхолин, Фосфатидилхолин (Лецитин) и сфирингомиелина, който е структурен компонент на клетъчните мембрани и плазмените липопротеини, тромбоцит активиращият фактор, както и на плазминогена.

Изследванията са показали, че дефицита на Choline предразполага към развитието на неоплазии и болест на Алцхаймер.

Приет орално, част от Choline се абсорбира в интактна форма, а друга част се метаболизира от гастроинтестиналната флора до триметиламин. Преминалия в плазмата Choline се натрупва избирателно в централната нервна система, бъбреците и черния дроб под формата на Лецитин и Сфирингомиелин. Елиминацията на Choline се извършва предимно чрез урината.

Области на употреба

Като прекурсор на Ацетилхолин приложението на Choline се счита, че ще увеличи невротрансмисията поради увеличаването нивата на Ацетилхолин в мозъка. Счита се, поради тази причина, че приложението на Choline е от полза при лечението на атаксични сътояния, болест на Алцхаймер, хорея на Хънтингтон, отслабване на паметта, тардивна дискинезия и маниакални състояния.

Счита се също така, че приложението на Choline благоприятства разивието на кардиоваскуларните заболявания като ангина пекторис, тромбозите, атеросклерозата, както ин на исхемичните инсулти. Приложението на Choline води до редуциране нивата на холоцистеин в плазмата на пациентите, но за целта трябва да се ползват дози от по 2.5 грама\\дневно.

Странични реакции

При приложението на високи дози Choline (около 10 гр\\дневно) може да се наблюдава холинерично отравяне: гадене\\повръщане, диария, саливация, зачервяване на лицето и промени в зранието.

Дозировка

Choline е наличен под формата на таблетки и капсули.

Стандартната дневна доза е между 750 и 1500 мг.