Chitosan

Описание

Chitosan (Хитозан) представлява фибри извлечени от хитина, който е структурен компонент на защитната обвивка на някои животни като напр.раците. Хитина се деацетилира, за да се добие Chitosan (Хитозан).

Действие

Chitosan (Хитозан) се свързва с мастните молекули в резултат на особеностите на йонната си структура. Когато се приема орално Chitosan (Хитозан) има способността да свързва в храносмилателата система 8-10 пъти по голямо количество масти отколкото е неговото собствено тегло. Това гастроинтестинална свързване намаля количеството масти, които ще бъдат емулгирани в храносмилателната система и респ.абсорбирани, което води до редукция на телесното тегло.

Области на употреба

Редукция на телесното тегло

Приложението на Chitosan (Хитозан) води до превенция в увеличаване на телесното тегло, развитието на чернодробна стеатоза и хиперлипидемия. Трябва да се има предвид обаче, че това са наблюдения върху опитни животни, които са били хранени с високолипидна диета. При хора, което са на нормолипидна диета тези резултати не са се потвърдили.

Предупреждения

Chitosan (Хитозан) не трябва да се ползва при пациенти, които страдат от каквато и да е форма на малабсорбция.

Не са съобщавани проблеми с приема на Chitosan (Хитозан) по време на бременност\\лактация, но трябва да се има предвид, че опитите за редукция на телесното тегло по време на бременност не са добра идея.

Дозировка

Chitosan (Хитозан) е наличен под форма на таблетки и капсули.

 

Дневната доза Chitosan (Хитозан) се движи между 1500 и 3000 мг, приети по време на хранене или преди хранене.