Carnitine

Carnitine представлява аминокиселинен дериват, който също така се нарича витавин Вт, но не е официално разпознат като витамин.

Carnitine съществува в 2 изомерни форми – L-Carnitine (натуралния карнитин) & D-Carnitine (синтетичен карнитин). Повечето хранителни добавки съдържащи Carnitine съдържат и от двете форми. Carnitine се синтезира в човешкото тяло в достатъчни количества и поради това диетарните му нужди не са известни. Приема се, че дневно са необходими 100-300 мг Carnitine

Действие

Carnitine има следните физиологични действия:

Ø  Регулира транспорта на мастните киселини през клетъчните мембрани

Ø  Стимулира бета-оксидацията на мастните киселини и кетоацидозата

Ø  Транспорт на КоацилА компоненти

Carnitine се обсорбира бързо след орален прием в червата чрез активен и пасивен транспорт. Синтезира се в черния дроб, мозъка и бъбреците от есенциалните аминокиселини лизин и метоинин.

Дефицит на Carnitine

Симптомите включват: прогресираща мускулна слабост; рекурен епизоди на кома и хипогликемия (обикновено при новородени и малки деца); енцефалопатия и кардиомиопатия.

Области на употреба

Кардиоваскуларни заболявания

Може да е от полза при пациенти с исхемична болест на сърцето: оралния прием на 2 грама Carnitine\\дневно подобря ва симптомите на ангината и редуцира ангиналните атаки, както иконсумацията на нитроглицерин. Приложен в доза 900 мг\\дневно в продължение на 12 седмици води до подобряване на физикеския капацитет на пациента страдащ от стабилна ангина пекторис.

Приложен във висока доза от по 4 грама\\дневно Carnitine води до подобряване на сърдечната честота, артериалното налягане и липидния профил при пациенти, които са преживели остър миокарден инфаркт.

При сърдечна недостатъчност се прилага в доза 1 грам дневно в продължение на минимум 45 дни и води до намаляне на оточния синдром, редуцира диспнеята и увеличава диурезата.

Хиперлипидемии

Приет в дневна доза от 3-4 грама Carnitine редуцира нивата на холестерола в организма на пациента: намалят се както нивата на общия холестерол, така и на триглицеридите, а се увеличават нивата на HDL-холестерола.

Синдром на хроничната умора

Установено, е че при пациенти страдащи от синдрома на хроничната умора има ниски нива на Carnitine. При тази индикация Carnitine се прилаг в доза 3 грама\\дневно.

Болест на Алцхаймер

Приложението на Carnitine при болест на Алцхаймер води до подобляване на когнитивните функции на пациента. Прилага се в доза 3-4 грама\\дневно.

Други области на приложение на Carnitine

Приложението на Carnitine в доза 2-4 грама\\дневно води до подобрение на инсулиновата резистентност при пациенти със захарен диабет тип ІІ, подобряват се и симптомите на диабетната невропатия.

Предупреждения\\противопоказания  

Да се приемат само хранителни добавки съдържащи предоминантно Л-изомера, защото внасянето на Д-изомер може да намали ефикасността на ендогенно синтезирания Carnitine.

Да не се ползва Carnitine по време на бременност\\лактация.

Странични реакции

При приложението на високи дози Carnitine може да се наблюдават гадене\\повръщане\\диария. Има единични съобщения, че приложението на DL изомер може да доведе до развитието на миастения.

Дозировка

 

Дневната доза се движи между 1 и 6 грама.