Пчелен прашец (полен)

Описание

Пчелния полен се състои от полена на цветята и нектара на мъжки цветя, който се събира от пчелите и се смесва със секретите на слюнните им жлези, които съдържат дигестивни ензими.

Състав

Съдържа протеини, въглехидрати, минерални соли и есенциални мастни киселини като алфа-линоленовата киселина. Съдържа също така малки количества от вит.С и витамини от групата В, флавиноиди, различни аминокиселини, хормони, ензими и изоензими.

Действие

Пчелния прашец притежава антиоксидантно и антиинфламаторно действие.

Области на приложение

Прилага се при простатит и бенигнена хипертрофия на простатната жлеза. Приложението на пчелния прашец също така редуцира риска от развитие на атеросклероза, хипертония и варикозни вени. Прилага се и при когнитивни нарушения при възрастни пациенти с деменция.

Противопоказания

Анамнестични данни за поленова алергия.

Странични реакции

Пчелния прашец може да доведе до поява на алергични реакции, вкл.анафилаксия. Допълнително на това е установено, че приложението на полени стимулира развитието на хипергликемия.

Дозировка

Дневната доза не е установена все още. Прилага се най-често в доза 500-1500 мг ако е под форма на капсули и 1 1\\2 чаена лъжичка ако е под формата на прах.