Алое вера

Описание

Хранителна добавка
Алое вера гел !!!
100% натурална
Без ГМО, консерванти и допълнителни оцветители
Подходяща за вегетарианци
Първоначалните исторически данни посочват, че Алое Вера се е ползвало хиляди години преди новата ера предимно от египтяните. Първоначално с него се е лекувало изгаряне и натъртване. Постепенно по късно са се появили екстрактите от билката, които са намирали все по широко и все по широко приложение за подобряване на човешкото здраве, като общ тоник, противовъзпалително средство, лаксатив, афродизиак и антихелминт. В днешни времена Алое вера е най-често срещаната съставка в козметичните продукти.

Ботаническо наименование

Aloe Vera (Aloe barbadensis)

Активни съставки

Ексктракта от Алое вера съдържа моно- и полизахариди, най-важнияте от които са мантозо 6 фосфата и гликоманан, които са дълговерижни захари съдържащи глюкоза и мантоза. Глюкоманана се произвежда като самостоятелна хранителна добавка наричана Каризин. Екстракта от Алое вера съдържа и антиалергичен протеин наричан Алпроген. Наскоро бе идентифициран в екстракта от Алое и С-гликозил хромон, който има силни противовъзпалителни свойства. Гела съдържащ Алое вера (различава се по богатия си състав от Алое вера екстракта !) съдържа лиганди, сапонини, салицилова киселина, витамини и микроелементи. Свежият гел съдържа глутатион пероксидаза и протиолитичният ензим карбоксипептидаза (Ямагучи и Клейн 1993).
Трябва да се има предвид, че на пазара има много екстракти съдържащи Алое вера, но те се различават по състав, просто защото билката от която са добити съдържа различни нива и съставки на биологично активни субстанции (Чанг 2003).

Главно действие

Спомагане при заздравяване на кожни рани

Заздравяването на кожните рани заангажира активирането на различни механизми в тялото. Тромбоксан инхибира заздравяването на кожни рани, а за Алое вера е доказано, че инхибира повишеното образуване на тромбоксан (Захари 1987). Ензимите съдържащи се в екстракта на Алое вера също разрушават мъртвите тъкани, които се елиминират от организма чрез фагоцитоза (Баниапрапатсфара и сътр. 1996). Гликопротеинната фракция на Алое вера увеличава пролиферацията на човешките кератиноцити, а също така увеличава и афинитета (свързващата способност) на рецепторите за човешкия растежен фактор и фибронектира ин витро (Чои 2001). Бета ситостерола ускорява бързото заздравяване на раните чрез стимулиране на ангиогенезата и реваскуларизацията (Муун 1999). Полизахаридите на Алое вера блокират ултравиолет индуцираната имуносупресия (Стрикланд и сътр.1994).

Антиоксидантни свойства

Изследванията показват, че няколко съединения намиращи се в екстракта от Алое вера протектират тъканите срещу оксидативните увреди причинени от свободните радикали (Харт и сътр.1990). това се постига чрез дирактна антиоксидантна активност или чрез стимулация на ендогенните антиоксидантни системи.

Имуностимулантна активност

Повечето изследвания са извършени върху мишки и демонстрират антивирална, антитуморна и неспецифична имуностимулаторна активност на екстракта от Алое вера (Бросат 1981). Отговорен за имуномодулаторната активност на екстракта от Алое вера е ацеманана (бета 1,4 ацетил манан), който стимулира отговора на лимфоцитите към антигените (Хелдерман 1988). Вътрешното приложение на екстракта от Алое вера стимулира образуването на тумор некротичен фактор алфа и бета 1, както и образуването на интерлевкини 1,6 и 8 (бета) (Лии 2001).

Противовъзпалителна активност

Приложението на Алое вера (гел, а не екстракт !!) редуцира оксидацията на арахидонова киселина, което редуцира синтезата на производните й простагландини. Ситнетазата на простагландин Е2 се редуцира с 30%, на интерлевкин 8 Алфа с 20%, но не се повлиява образуването на тромбоксан А2 ин витро (Дейвис и Лангмед 2004).
Екстракта от Алое вера също така инхибира възпалението чрез редуциране на левкоцитната адхезия и отделянето на проинфламаторни цитокини (Даунсак 2001).

Лаксативен ефект

Екстракта от Алое вера съдържа антрахинони, които стимулират лаксативната активност. Увеличава се водното съдържание на червата, стимулира се секрецията на мукус и се индуцира интестиналната перисталтика (Рейнолдст 1994).

Антиязвена активност

Антиязвената активност на Алое вера екстракта и гела се проявява поради неговата противовъзпалителна активност, цитопротективни свойства и способността му да стимулира мукусната секреция. Инхибира се ефектът на хистамин стимулираната секреция върху стомашно чревният тракт. Заздравяват както стомашни така и дуоденални язви (Еамлан 2006).

Хипогликемичен ефект на Алое вера

Гликоманана съдържащ се в Алое вера гел забавя усвояемостта на въглехидратите, както и постпрандиалния инсулинов отговор с 50% (МакКарти 2002).
Алое вера гел притежава хепатопротективен и ренопротективен ефект при пациенти страдащи от захарен диабет тип ІІ, показват изследванията при животни. Намалят се дегенеравитвните изменения, нивата на уреята, креатинина, трансаминазите и алкалната фосфатаза (Болкент и сътр 2004).

Антибактериален ефкт

Алое вера екстракта е активен срещу различни бактерии вкл.Псевдомонас, Стрептококус, Клибсиела, Стафилококус ауреус и Ешерихия коли (Шелтън 1991).

Антивирален ефект

Антивиралният ефект се дължи на взаимодействието с вирусната ДНК синтеза (Сао и сътр. 1996).
Полизахаридната фракция на Алое вера гел инхибира свързването на бензопирена към хепатоцитите, което предотвратява образуването на бензопирен ДНК продукти (Ким 1997).
Изследванията с Алое вера гел показват, че ацемариновият къмплекс, който се съдържа в него има антивирусна активност срещу херпес симплекс, НИВ 1 и инфлуенца вирусите (Кахлон 1991).

Клинична употреба

Кожни проблеми
Локално, за стимулация епитилизацията на рани.
При псориазис.
При радиационни дерматити.
При генитален или не херпес.
Гастроинтестинални болести
Раздразнено дебело черво, предимно при диаричната му форма. За целта Алое вера гел трябва да се приема непрекъснато в рамките на 1 месеца, последвани от 3 месечен период, в който пациентът е на обща диета.
Улцерозен колит: ако Алое вера гел се приема във високи дози от по 2 по 100 мл дневно в продължение на 4 седмици вероятността за настъпване на ремисия е 30% (Дейвис 2006).
Стомашни или дуоденални язви: ползват се стандартни дози от Алое вера гел.

Други употреби

Бронхиална астма
Спорем все още малки проучвания редовният прием на Алое вера може да е от полза при пациенти с бронхиална астма, като 35% от пациентите са съобщили за субективно подобрение (Афзал 1991).
Захарен диабет тип ІІ
Добавянето на Алое вера екстракт или гел към стандартнана антидиабетна терапия спомага за по силното редуциране нивото на кръвната захар, като ефектът се проявява още след първите 14 дни (Йонгшиудка 1996).
Туморни заболявания
Има епидемиологични проучвания, че Алое вера може да редуцира вероятността от развитие на някои видове рак, но те все още не са доказани (Шакай 1989).

Препоръчвана доза

Орално, 1.5 до 4.5 мл еднократно дневно разредени в съотношение 10:1 с вода.

Опаковка

Алое вера гел 236 мл достатъчни за дву месечен прием.
 
Продуктът може да бъде закупен и от WWW.IHERB.COM !