АРОМАТЕРАПИЯ

Какво е ароматерапията?

Термина “ароматерапия” се състои от две думи.

Aroma означава мирис и therapy-лечение, като цяло термина се е употребяват и от древните цивилизации и е на възраст 6 000 години.

За първи път вероятно е бил употребен в древен Египет.

В древността метода е бил употребяван широко, което се подсказва от намерен преди медицински папироси на възраст 17 века в които са били описани всички тогавашни болести и начина по който те се лекуват с аромати.

Древните египтяни са използвали метода ИНФУЗИЯ (описан по-долу), за да извличат масла от ароматните растения, цялото познание според жреците е идвало от бога на слънцето Ра.

Гърците продължават да използват етерични масла за медицински и козметични нужди, гръцкия лекар Pedacius Dioscorides преди 1 200 години е написал най-голЯмата за времето си в Западния свят книга за лечебните растения и ползите от тях, много от неговите методи за лечение се още се използват в Ароматерапията.

Римняните дължат много от медицинските си познания на гърците, на тях се дължи и следващия етап в развитието на метода, благоприятствано от вноса на нови ароматни треви от източна Индия и Арабия.

  Авицена живял 980-1037 пр.н.е. първи е използвал процеса познат ни като дестилация, по същото време паралелно на него арабите също се научават да дестилират алкохол, което им позволява да произвеждат парфюми без тежка маслена основа.

Има доказателства, че древната китайска цивилизация е използвала етерични масла за лечение по същото време както и египетската. Книгата на Shen Nung е най-старата оцелЯла медицинска книга в Китай, коЯто е написана около 2 700 години пр.н.е.-съдържа информациЯ за около 300 растениЯ. Китайците са използвали етерични масла и при жертвоприношения.

Традиционната индийска медицина AYURUVEDA е практикувана от преди 3 000 години и инкорпорира в себе си като лечебни методи масажа с етерични масла.

Инвазията на конквискадорите в Южна Америка спомага за прехвърляне на част от знанията на Азерите относно ароматните треви в Европа.

Северноамериканските индианци също са използвали ароматни масла при своите ритуали.

Едва през 19-ти век студенти в Европа и Велика Британия започват да изследват ефектите на етеричните масла върху бактериите.

Френският химик Rene Maurice Gattefosse първи започва да изследва регенеративните свойства на етерични масла приложени след изгаряне на ръката си; той е бил впечатлен от бързото възстановяване след приложението на лавандуловото масло.  През 1937 година публикува книга за анти-микробния ефект на етеричните масла и за първи път през този век използва думата АРОМАТЕРАПИЯ.

 По същото време друг френски лекар Albert Couvreur публикува книга за медицинската употреба на етеричните масла.

Margaret Maury, френски биохимик развива уникален метод на кожно втриване на тези масла, която се използва и до днес.

Етеричните масла са продукт с висока производствена себестойност, от около 4 000 килограма мащерка се произвежда 1 килограм етерично масло, от 2 000 килограма рози се произвеждат 1 кг. етерично масло и т.н.

Какво са етеричните масла?

Етеричните масла са вискозни течности, добивани главно чрез дестилация от различни части на растенията.

Цвета на етеричните масла е различен, някои са безцветни, други бледо жълти.

Има съществена разлика между парфюмните масла и етеричните масла: етеричните масла съдържат есенция от растенията от които се добиват, парфюмните масла съдържат само определени субстанции, които нямат лечебен ефект.

Химическата композиция и аромата на етеричните масла предизвикват развитието на различни физиологични и психични терапевтични ефекти. Обикновено тези ефекти се постигат след използване на методите ИНХАЛАЦИЯ и АПЛИКАЦИЯ  на разредени етерични масла в кожата.

За разредител обикновено се използва друг вид масло, което подпомага абсорбцията.

Внимателната инхалация на етеричните масла предизвиква лечебен ефект от комбинирането на локалната депозиция в респираторната система, така и от трансфера на маслото в кръвообръщението.

Обикновено етеричните масла се продават в малки (5-15 мл) стъклени кобалтово сини или жълти бутилки, с цел предодвратяване на детереолацията.

 Кобалтово сините бутилки са обикновено по-скъпи от другите.

Правилно напълнените бутилки не трябва да съдържат въздух.

Едно и също етерично масло от различни производители може да има големи разлики в качеството и в цената, причините за това са естествени и не трябва да се търси умисъл, ако производителя е реномиран.

Много често се продават готови комбинации от етерични масла, предимството е че се пести пари.

По често употребявани етерични масла и  източници за добиването им

Anise (Piminella anisum)

Basil (Ocimum basilicum)

Bay (Pimenta racemosa)

Bergamot (Citrus bergamia)

Birch-White (Betula alba)

Black Pepper (Piper nigrum)

Camphor (Cinnamomum camphora)

Caraway Seed (Carum carvi)

Cardamon (Elettaria cardamomum)

Carrot Seed (Caucus carota)

Cedarwood (Juniperus virginiana)

Celery Seed (Apium graveolens)

Chamomile (Chamaemelum nobile)

Cinnamon (Cinnamomum zeylanicum)

Citronella (Cymbopogon nardus)

Clary Sage (Salvia sclarea)

Clove Bud (Syzgium aromaticum)

Coriander (Coriandrum sativum)

Cypress (Cupressus sempervirens)

Dillweed (Anethum graveolens)

Eucalyptus (Eucalyptus globulus)

Fennel (Foeniculum vulgare)

Fir Needle (Abies alba)

Frankinsence (Boswellia carteri)

Geranium (Pelargonium graveolens)

Ginger (Zingiber officinale)

Grapefruit (Citrus paradisi)

Hyssop (Hyssopus officinalis)

Juniper Berry (Juniperus communis)

Lavender (Lavandula officianalis)

Lemon (Citrus limon)

Lemongrass (Cymbopogon citratus)

Lime (Citrus aurantifolia)

Mandarin (Citrus reticulata)

Marjoram (Origanum marjorana)

Myrrh (Commiphora myrrha)

Nutmeg (Myristica fragrans)

Orange (Citrus sinensis)

Palmarosa (Cymbopogon martinii)

Parsley Seed (Petroselinum sativum)

Patchouli (Pogostemon cablin)

Peppermint (Mentha piperita)

Pine-Scotch (Pinus sylvestris)

Rosemary (Rosmarinus officinalis)

Rosewood (Aniba rosaeodora)

Sage-Spanish (Salvia lavandulifolia)

Sandalwood (Santalum album)

Spearmint (Mentha spicata)

Spike Lavender (Lavandula latifolia)

Spruce-Hemlock (Tsuga canadensis)

Tea Tree (Melaleuca alternifolia)

Thyme (Trachyspermum copticum)

Yarrow (Achillea millefolium)

Ylang Ylang (Cananga odorata)

Как се използват етеричните масла?

Обикновена инхалация: 3-4 капки етерично масло се накапват в мека кърпа, от която се инхалира.

“Струйна” инхалация: кипват се 1-2 чаши вода, съда в който е водата се снема от огъня и във водата се добавят 3-7 капки етерично масло. Човека който ще инхалира се навежда към съда с водата, като носа му трябва да е на около 12-15 сантиметра от повърхността на водата и инхалира.

“Освежаване на стаята”: приготвянето на разтвора е аналогично на горния метод, но количеството етерично масло е 10 капки, не се инхалира директно. Разновидност на този метод е поставянето на съдини във всички стаи.

Масаж: 10 до 20 капки етерично масло се добавят към 1 купа масло за разреждане и с течността се извършва класически масаж или самомасаж.

Баня: 5-7 капки етерично масло се добавят към 1 купа масло за разреждане и получената смес се добавя към ваната, необходимо е добро смесване.

Други употреби: някои етерични масла (от пипер, цитрон, лавандула и мента) са натурални репеленти-с няколко капки се намазват вратите или прозорците, което осигурява натурална защита от насекомите.; етерични масла се добавят към шампоани, сапуни, душ гелове и др.

Кратка характеристика на някои етерични масла

ANISE SEED OIL Pimpinella anisum-малките дози стимулират, големите могат да предизвикат респираторни проблеми, ступор, кома и парализа; използва се в състава на “рибарския сапун” защото скрива миризмата на човешкото тяло.

 BASIL Ocimum basilicum-използва се при ментално и физическо изтощение, подобрява концентрацията, подпомага синусовата конгестия, редуцира менструалните крампи. Ако се изполва по време на бременността може да предизвика появата на гърчове у родилката. Ако маслото съдържа по-весока концентрация от methyl chavicol може да бъде канцерогенно.

BAY Pimenta racemosa-стимулира обмяната на веществата в скалпа и коствено растежа на косата, ефективно е и при мускулни спазми, някои ароматерапевти го използват за лечение на депресия след нервна превъзбуда.

BERGAMOT Citrus bergamia -бергамонтовото масло е честа съставка на парфюмите, инхалацията му повдига настроението, стимулира имунната система, препоръчва се и за лечение на херпес вирусни инфекция тип едно, екзема и псориазис. Не трябва да се прилага върху кожата преди слънчева експозиция.

BLACK PEPPER Piper nigrum-притежава силно изразена антибактериална иантивирусна активност, действа афродиазично, за масажи трябва да се използва разредено, защото е иритант.

CEDAR WOOD Cedrus atlanticus-респираторен стимулант, ползва се често за лечение на себорея, действа едновременно като диуретик и експекторант, не трябва да се употребява от хора страдащи от хипертония и сърдечни проблеми.

GERMAN CHAMOMILE. Marticaria chamomilla-тъмно синьо етерично масло, което се използва за лечение на раздразнена и възпалена кожа вкл. акне; в комбинация с лавандулово масло се включва в състава на различни бебешки масла.

ROMAN CHAMOMILE Anthemis Nobilis-използва се чрез инхалации за предизвикване на седатация и аналгезия, добър ефект при безсъние предизвикано от стрес.

CASSIA Chinese cinnamon-дермален иритант с антибактериални/антифунгиални свойства, не трябва да се използва в периода на бременността.

CISTUS (Rock Rose). Cistus landaniferus-стимулира лимфния дренаж, притежава адстрингентни свойств, използва се за лечение на акне.

CORIANDER Coriandrum sativum-апетитостимулант, използва се и като спазмолитик.

CLOVE BUD Eugenia caryophyllata-дермалено мукозен иритант и сенсибилизатор. Приложено в концентриран вид върху кожата може да предизвика развитие на дерматит, поради което трябва да се използва след достатъчно голямо разреждане. Маслото е стимулант за мазъка, тялото и настроението. Спомага за преодоляване на депресията, притежава също мощен антифунгиален и антивирусен ефект; имуностимулатор. Използва се и като ремедия за зъбобол.

CLARY SAGE Salvia sclarea -не трЯбва да се бърка със Salvia Officinalis, от която се добива етерично масло с различни свойства. Маслото има известни хормонолно свойства, използването му позволява баласирането на менструалните и менопаузни състояния на организма, балансират се както емоциите така и физиката; не трябва да се използва по време на бременност и в дните на приложението му не трябва да се консумира алкохол.

CYPRESS Cupressus sempervirens- използва се като адстрингент при респираторни и циркулаторни проблеми. Може да купира леки и среднотежки менструални и ставни болки. Често се използва в комбинация с Бергамонтово и повечето цитрусови етерични масла.

EUCALYPTUS Eucalyptus globulus Australia-евкалипта е широко известен с неговите  въздействия върху респираторната система, притежава антивирусна и антибактериална активност, спомага за деконгестията, повишава кръвотока в инфектираните области. В подходящи концентрации евтолиптовото масло може да повиши менталната концентрация. Комбинацията от Бергамонт и Евкалипт може да редуцира дискомфорта асоцииран с настинките и херпеснитие инфекции.

EUCALYPTUS PEPPERMINT Eucalyptus dives Australia. Тази разновидност на Евкалипта е също ефективна при респираторни проблеми, но трябва да се знае че тази етеричната фракция е богата на кетони с невротоксичен потенциал поради което трябва да се употребява с особено внимание и по изключение. Потенциален абортив.

EUCALYPTUS PEPPERMINT Eucalyptus dives Australia. За предпочитане е да се употребява латно време поради силно охлаждащия си дермален ефект, слаб репелент и умерено силно изразено антибактериално и антиинфламаторно действие.