Синоними: Горец, повит, печен, белнче.

Семейство: Конопови

Разпространение: Расте навсякъде в България по гористи влаж­ни местности, край реки и поточета, покрай склонове н ска­листи места, където се увива по храстите и клоните на дърветата. Понастоящем се култивира за хранителната и пивовар­ната промишленост на големи плантации.

йзподзуваема част: Женските съцветия, когато са още затво­рени. Сушат се на сянка или в сушилня. Освен тях се изпол­зуват и жлезичките на растението, намиращи се по съцветията.

Химически състав: Дрогата съдържа лупулйн, в който има го­лямо количество етерично масло (терпени п сесквитерпеки), смолисти вещества хумолон и луполон, танини, холин, тер-пенови алкохоли, вит. С, фитонциди, алкалоида хумулин, оо-гаклчни киселини, аминокиселини, растителни вещества с ест-рогенно действие и др.

Фармакологично действие: Основно действие — седативно и по-слябо аналгетично. Стимулира стомашната секреция, упраж­нява тракквилизиращо действие. На дрогата и по-специално ка шишарките се приписва бактериостатично действие. В на-родната медицина се употребява заради диуретичния ефект.

Терапевтично приложение: При разстройства на нервната систе­ма: неврозоподобни състояния, повишена възбудимост, климактерични смущения, безсъние. Хмелът се използува като апетитовъзбуждащо средство, увеличава киселинността в сто- маха, като аналгетикум,  при  болезнено уриниране, диз;," рея, толецистопатия. Диуретичният му ефект благоириягс ва изхвърлянето на пясък к камъни от бъбреците. В ка вата медицина хмелът се използува като анафродизиак, то и при простатит и хипертрофия на простатната жлеза.

Начин на употреба и дозиране: 2 чаени лъжички ситно нар ви съцветия се заливат с 200 мл кипяща вода. Оставя и кисне около 20 минути. Прецежда се и се пие по 1 кае чешкз вечер преди лягане. Предвид високата токсично;:/ билката тя се изписва само по лекарско предписание н тр-ол.

Отравяне: Остро отравяне се наблюдава при употреба на г кн  количества  от  дрогата.  Интоксикацията  се характер ра с дразнещо действие върху лигавицата на стомаха и вата, обща адинамия и вялост, отслабване на сърдечната аост,  рязко  понижение  на  кръвното  налягане.  При  вън прилагане могат да се получат дерматити и некротнчш; ментации по кожата.

Лечение: Кожните поражения се промиват с 0,4 % калиев манганат. Ако се образуват мехури и некрози, се пр;;, шзта на Вишиевски, антибиотичен унгвент, кортикостес ни препарати. При перорална форма на отравяне — с въза ние на лигавицата на хранопровода, може да се нарушк шакето до асфиксия и тогава да се наложи кислсродот пия, а в тежки случаи трахеотомия.