Синоними:Синя хвойна, смрика.

Семейство: Кипарисови

Разпространение:  Расте предимно по сухи и скалисти места е

надморска височина около 1500 т почти из цялата страна.

Използваема част: Плодовете и дървесината. Събират се през

есента, сушат се на сянка и прохладно място или в сушилня

Фармакологично действие: Антисептично и диуретично

Терапевтично приложение: Бъбречна литиаза, цистопиелит, цистит, дкзурнчнн смущения, хемороиди, като дезодорант на устната кухина. Противопоказана е при остър, и хроничен нефрит. Антисептичното денствие се използува пои атонпчни к вторично инфектирани рани. В народната медицина е прила­гана при хипертония, невралгия, хроничен хепатит, бронхити к като лаксативно средство. Най-старото показание е подаг­рата. Външно — при екземи н алергични дерматити. Начин на употреба и дозиране: 1—2 супени лъжици от плодо­вете се заливат с вряла вода в обем 2 бодни чаши, варят се около 3 минути, след което се оставят да киснат 20—30 ш-щу-ти. Прецедена, запарката се пие по 1 кафена чашка 3 пъти : дневно преди ядене. Лечението трае не повече от 21 дни к се провежда по лекарски контрол.

За бани се приготовлява запарка в съотношение 100 §; плодове в 1 1 вода. Плодовете от хвойната могат да се при­готвят и под формата на сироп: 1—2 чаени лъжички счукани плодове се заливат с 2 чаши вряла вода, прецежда се 'и се вари със захар на водна баня, докато се получи леко сгъстен сироп. От него се взема по 1 чаена лъжичка 3 пъти на ден? преди ядене.

Отравяне: Острото отравяне с хвойна се дължи на предозиране-на дрогата, съдържаща комплекс от биологично активни, не същевременно токсични вещества и притежаващи силно драз­нещо денствие. Предозирането се манифестира с явления на интоксикация, която отначало започва с гастро-интестиналнв оплаквания, като гадене, болки в епигастриума, повръщане. Впоследствие болките обхващат целия корем, но особено сил­ни са в областта на жлъчката и по хода на колона. Появява се профузна диария с примеси от кръв в изпражненията. То­ксичните дози увреждат бъбреците, което се проявява с по-лиурия, хематурия, дизурични смущения. От страна на мат­ката могат да се получат силни и болезнени контракцки, ко­ито да причинят евентуален аборт (при бременност), метро-рагпи и неповлияващи се с нищо тенезми. Сърдечната дей­ност е сериозно увредена: тоновете са заглушени, появява се-еистоличен шум на върха, кръвното налягане се понижава,, главно диастоличното, което често спада под 50 мм. Пулсът става мек, филиформен, аритмичен, в началото ускорен, н» впоследствие се забавя и към края отново преминава б та-хикардия. Съзнанието е помрачено, болният изпада в кома» предшествувана от гърчове.

Лечение: Острото отравяне се лекува с депурационнн меропри­ятия, при условие че дрогата е приемана рег оз. На първ® време се прави стомашна промивка с разтвор от активен въглен (30 гр активен въглен се разтваря в 1/2 л хладка вода), След тази промивка се прави още една с калиев перманганат (дори може да се повтори). След около 15 минути от послед­ната промивка се дава солево очистително (30 гр магнезиев сулфат, разтворен в 150—200 мл хладка вода), което се въвеж­да със сонда. При неефикасна промивка, пък може дори и з самото начало да се направи апоморфин 3 мл подкожно. Ре-анимационните мероприятия продължават с капелна инфузкя на глюкозен разтвор (5 % р-р около 500—1000 т1, към кой­то се прибавя витамин С 500 гп§'). Аналептици на дихателния център. Кислородстерапия. Форсирана диуреза. За дълъг пе­риод от време не се дават мазнини с храната.