Нови диагностикуми

Point-of-Care експресна диагностика

 

Сигурен, бърз и лесен начин да подпомогнете Вашата работа и да осигурите навременно адекватно лечение за Вашите пациенти.

Последното достижение на науката

и истината за диетите.

 

Безспорна истина е, че здравето, красотата и стройната фигура са силно зависими от храненето.Навикът да следим менюто си е чудесен, но през последните години пресмятането на калориите и съставянето на многобройни диети за здраве и елегантна фигура, донякъде взе да ни обърква.Всички ние започнахме да се  лутаме между разделното хранене, броенето на калории, хранене по кръвни групи, диетите на Майер, Аткинс, Пол Брег, Маями и кой ли още не.

Науката отдавна  се е произнесла за  важността на храненето.Днес обаче,  покрай развитието на технологиите, диететиката и биохимията вече обосноваха и факта, че за всеки от нас, различните храни могат да бъдат  полезни или вредни, извор на здраве и красота  или причина за болести и страдания.

Отдавна е доказано чрез клинични изследвания, че различните организми по различен начин усвояват различните видове хранителни продукти. Някой хора успяват  с течение на времето да налучкат подходящите за тях храни и се радват на стройна фигура и добро здраве, без да полагат особени усилия. За съжаление, повечето от нас нямат този късмет, поради което страдат от нарушения в метаболизма, натрупване на мастна тъкан и целулит, отслабване на имунитета, повишено отделяне на токсини и различни заболявания. Едва в последните години се разработиха общодостъпни клинични тестове за изследване на идивидуалната  реакция на организма към храните..

От съществено значение, че за всеки човек има група храни, към които има спецефична чувствителност, а системното им консумиране води до нарушения в обмяната на веществата и може да се окаже съществена причина за наднорменото тегло, кожни проблеми и редица болестни увреждания. По тази причина, много от нас полагат неимоверни усилия, но въпреки това не могат да се справят с излишните килограми и здравословните си проблеми.Решаваща за проблемите с теглото може да се окаже консумацията на съвсем безобидни на пръв поглед неща като магданоз, ябълки, домати, кафе, марули, пилешко месо и др.

Наблюденията показаха, че след въвеждането на хранителна програма, направена на базата на такова изследване, настъпва нормализиране на теглото и подобряване на общото здравословно състояние и външния вид, при това без особени усилия.Не случайно, голяма част от възползвалите се  са публични личности, които желаят да поддържат елегантна фигура и блестящ външен вид, без да се ограничават особено.

Благодарение на фирма “Нютрон България”  и у нас е предоставена тази забележителна възможност.Кръвен тест осигурява стройна фигура и прилив на сили, без гладуване и непосилни ограничения.

 В лабраториите на Immogenics  в Холандия, посредством най-напреднали лазерни технологии се извършва  щателен анализ на индивидуалната реакция на имунните клетки с екстракти от 170 храни. Теста NOVO by Immogenics е най-високотехнологичната и прецизна лазерна диагностика и единствен осигурява специално разработената хранителна програма, която e от особена важност за постигане на желания ефект.

Чрез идентифициране и елиминиране на “вредните”  храни от вашето меню,  вие постигате трайно редуциране на теглото, повишаване на енергията в организма и цялостно подобрение на външния вид.Kонсумирането на правилните храни осигурява и облекчаване на редица на заболявания като мигрени, артрити, разширени вени, задържане на течности, кожни и стомашно-чревни проблеми, депресии и др.Онези, които приложиха програмата в България вече се радват на завиден външен вид, подобрено здравословно състояние и се чувстват в отлична форма и кондиция.Постиженията напълно оправдават вложените средства, постоянство и време.

Нютрон България “ЕООД – изключителен представител на Immogenics за България

София ,  тел. 02/ 980 4488, 0887 711311  Е-mail: nutronsf@isu.bg

Варна ,   тел. 052/687 613, 630 100 ,  Е-mail: nutron@isu.bg

www.isu.bg/nutrontest

 

Прокалцитонин е прототип на хомокинните медиатори, които следват класическия хормонален път на експресия или алтернативно цитокин подобна експресия. И двата пътя се инициират от микробните токсини, затова нивата на прокалцитонин се повишават само при наличие на бактериално възпаление, не и при вирусно, което се ползва за диференциална диагноза при наличие на сепсис.

От друга страна прокалцитонин се ползва за ДД при наличие на сепсисна картина, да се от диференцира дали възпалението е бактериално обусловено (повишени нива) или е неинфекциозно (нормални нива).

Диагностичната акуратност на прокалцитонина е по висока от тази на С-реактивния протеин.

При пациенти с пневмония придобита в обществото или инфекции на долните дихателни пътища нивата на прокалцитонин се ползват като аргумент за установяване на антибиотичната терапия. Нива под 0.25 µg/L са основание за преустановяване приложението на антибиотиците.

Това обаче не е валидно за вътреболничните пневмонии !

Жените с проблеми в забременяването ползващи фертилния монитор на Унипат могат да заченат по лесно.

        Повече информация можете да получите от сайта на компанията.

www.unipath.com

Клиницистите от Бруклин установиха, че ниските нива протеина CCL5 (RANTES  = Regulated upon Activation, Normal T-cell Expressed, and Secreted) е независим фактор за смъртността на пациентите страдащи от коронарно сърдечно заболяване.

          Това е хемокин произвеждан от различни клетъчни популации вкл.и от тромбоцитите.

Приема омепразол в доза 40 мг дневно в продължение на 13 дни се ползва като диагностикум за ГЕРД.

        Ако има туширане на симптоматиката то теста е положителен.

        Сензитивността е 91%, но специфичността едва 26%.

        Това дава основания да се счита, че теста е от слабо значение за диагностицирането на ГЕРД

Повишените нива на високо чувствителния С-реактивен протеин  (hs-CRP) и липопротеин асоциираната фосфолипаза А2 (ензим отговорен за метаболизма на LDL) установени при пациенти претърпели пресен исхемичен инсулт са предиктор на нов исхемичен реинсулт.

За да е сигурен предиктора трябва да се пуснат и двата маркера, защото данните само от единия не са основание за прогноза. Би елевацията предсказва повишен риск от реинсулт с точност 86% (такава е повишената вероятност от нов инцидент).

І. Изследване на външното дишане: установява се дали дихателната недостатъчност е обструктивна или рестриктивна.

Ползват се различни спирометри:

Воден спирометър

Спирален спирометър

Спирометър на Лили

Турбинен спирометър

Пилотен спирометър

Анемометър

Ултразвуково изследване на вентилационния капацитет

 

Недостатък: спирометрията не изследва функционалния резидуален капацитет, това става чрез плетизмографията.

Най-важните данни от спирометрията (изследва се съотношението: поток/обем) са:

ФEO1 (FEV1) – форсиран експираторен обем за 1 секунда > това е тест изследващ механичната вентилация на белия дроб. Този показател има диагностична стойност (вариабилността му се ползва като класификационен критерий при бронхиалната астма от една страна има и ДД значение между ХОББ и бронхиална астма – при теста за бронхиална реверзибелност, който ще посочим по долу). Има 6 вида ФЕО1 ползва се най-често само 1-я вид, а 6-ти вид се ползва като прогностикум, но не и в България

ФВК (FVC) – форсиран витален капацитет

Друга ценна данна от спирометрията са съотношенията: FEV1/FVC (индекс на Тифно) – това е индекс за налично или отсъстващо ограничение на въздушния поток. Нормалните стойности на съотношението при възрастни е 70-75%. При по млади хора е над 75%.

FEV1/ FVC – намалено = обструктивен вентилаторен дефект (емфизем, астма)

FEV1/ FVC нормално или увеличено над 80% = рестриктивен вентилаторен дефект (мускулна слабост, деформитет, белодробен оток, белодробна фиброза)

Нормални стойности на FVC, но намалени стойности на FEV1/ FVC = смесен вентилаторен дефект (най-често карцином)

Има и по семпъл ориентир: само стойностите на FEV1:

FEV1 около 1.3 = обструкция

FEV1 около 2.8 = рестрикция

Недостатък на съотношенията: не може да се направи разлика между паренхимна и екстрапаренхимна рестрикция (плеврален излив, пневмоторакс, анкилозиращ спондилит).

Тест на бронхиална реверзибалност: стандартно се ползва за ДД между ХОББ и бронхиална астма. Пациентът прави нормална спирометрия, данните се отчитат, дава му се краткодействащ бета 2 миметик инхалаторно (инхалация или небулизация) и пак след 20-тина минути се прави нова спирометрия, ако ФЕО1 се е покачило над 12% то диагнозата с голяма вероятност е бронхиална астма. Това обаче не е 100%-тен диагностикум – нямаме точни данни за специфичността и чувствителността на метода, но е висока.

Основните показатели на спирометрията се делят на: (1) дихателни обеми: (а) дихателен обем (VT) – обема на въздуха, вдишване и издишване при спокойно дишане; (б) резервен обем на издишването (IRV) – максималния обем въздух, който може да бъде допълнително издишан след спокойно издишване; (в) остатъчен дихателен обем или резервен обем (RV): обема въздух оставащ в белите дробове след максимално издишване (г) резервен обем на вдишването (ERV) – максималния обем въздух, който може да бъде издишан след спокойно издишване .; (2) дихателна емкост: (а)  витален капацитет (VC): това е сбор от VT+IRV+ERV; (б) инспираторен капацитет (IC)  = VT+IRV; (в) функционален остатъчен капацитет (FRC) = VR+ERV; тотален белодробен капацитет (TLC) = общото количество въздух сдържащ се в белия дроб след максимално издишване

Ползват се естествено и други показатели, но не и в масовата практика. Книгата за функционални изследвания само в пулмологията е с обем над 500 страници и не може да се помни наизуст.

ІІ. Изследване на белодробната механика

Изследване на белодробния сърфтъктант – става по формулата на Лаплас – има я тази формула на много места.

Изследване на белодробната разтегливост (по формула): диагностицира фиброза, ХОББ.

Изследване на белодробната хиперестезия: изследва се пак по формули ползващи закона на ОМ или Посуел – установяват състоянието на вентилацията.

ІІІ. Изследване на циркулацията, вътрешната вентилация и перфузията

Изследване на белодробната циркулация: това става чрез радио фармацевтикуми на основата на технеций или ксеон.

Изследване на вътрешната вентилация: (1) изследване на минутната вентилация: това е обема газ влизащ в белия дроб за 1 минута и (2) изследване на алвеоларната вентилация: обема газ достигащ алвеолите за 1 минута.

Оценка на вентилационно перфузионното отношение: капнография данните се представят като диаграмни криви и по измененията се съди за процеса – не може да се помни наизуст.

Съотношение вентилация/перфузия: V/Q съотношение: V – вентилация – количеството въздух достигащ белите дробове; Q – перфузия – количеството кръв, което достига до белите дробове. Съотношението се мени  зависимост от това в коя част на белия дроб се измерва: по високо е в апекса на дроба, и по – ниско в основите. Измерва се чрез вентилационно перфузионен скенер. Нормалните стойности са около 0.8

 

При пациентите с РА, които имат СУЕ над 40 мм имат повишен риск от развитие на сърдечна недостатъчност в следващите 6 месеца.

Вероятността от настъпване на това събитие е 25%.

Ако обаче съм симптоматиката се насложи и анемия рискът се увеличава с пъти.

Изводът от тези данни е: при наличие на тази констилация се лекува агресивно анемията и се засилва антиревматичната терапия, за да се редуцира вероятността за настъпване на СД.

Крайните продукти на глюкатиона (AGEs) могат да бъдат ползвани като предиктивен биомаркер за настъпваща вероятност от сърдечна смърт при диабетици .

Същите антитела са биомаркер за развитието на дълготрайни компликации при диабетици на хемодиализа.

Независимо от вида на захарния диабет наличието на тези аутофлуорисциращи антитела са признак за наличието на коронарно сърдечно заболяване.

При нива на тези биомаркери над 0.020 смъртността на диабетиците е повишена.

Други ползвани за същата цел биомаркери са: средни нива на А1С и LDL.