DHEA

(Dehydroepiandosterone)

Референтни стойности

Най-общо казано максимилни нива на DHEA се наблюдават през 2-рата и 3-тата декада от живота на човека. Феталните нива и DHEA на новородените са много високи, след това в детството нивата спадат и остават такива до настъпването на пубертета. След 3-тата декада нивата на DHEA спадат с по 2-3%/годишно, до 10-20% от нормалните през 8-та/9-тата декада от живота на човека. Нивата на DHEA при жените са по-високи от тези при мъжете.

Интерпретация на резултатите

DHEA представлява стероиден прекурсор, който се синтезира от холестерол в надбъбречните жлези и в по-малка степен в тестисити или овариите. DHEA се конвертира до DHEA-ес в зона ретикуларис на надбъбречните жлези, като плазменият полу-живот на последната субстанция е 10-20 часа, а на DHEA. 1-3 часа. DHEA-ес може да се поема от периферните органи(мозък, черен дроб, полови жлези, щитовидна и панкреас) и субсеквентно да се метабаолизира до съответните хормони.

Ниските нива на DHEA и съответно на DHEA-ес се асоциират с повишен кардиоваскуларен риск, повишена кардиоваскуларна смъртност и преждевременно развитие на атеросклеротично васкуларно заболяване. На аптечният пазар се предлага DHEA произведен от различни производители, които се приемат от много мъжа и жени по света, като част от тяхната анти-ейдж терапия. Тази терапия трябва да стартира около 4-тата декада от живота на пациентът, защото приложен при възрастни хора DHEA не води до съществени подобрения, защото при тях вече са се развили възраст асоциираните изменения. Чудесен ефект има приложеноието и на DHEA при след инсултни състояния.

Измерването на DHEA се ползва. като част от цялостният скрининг за функцията на надбъбречните жлези. При пациентите със супресирана надбъбречна функция има. неадекватно ниски нива на DHEA за съответната възраст. Прилагането на ниски дози DHEA към козинтропин стимулационният тест увеличава неговата диагностична чувствителност.

Измерването на DHEA е част от общото обстойно изследване на пациентките с хирзутизъм, с цел изключване на адренална патология. Минималният лабораторен пакет. при хирзутизъм включва: DHEA, тестостерон и нива на пролактин. Високите нива на DHEA при жени с хирзутизъм е индикатор за адренална аномалия: с туморна етиология или с ензимна етиология напр.конгенитална адренална хиперплазия. Анти-Мюлеровият хормон е също от полза за диагностиката на поликистичният овариален синдром.