Хематоспермия

Под "хематоспермия" разбираме наличие на кръв в еякулатната течност на мъжа. Това е едновременно алармиращ и стресиращ мъжа симптом. Практически обаче хематоспермията рядко отразява сериозна патологияп и най-често е самотерминираща се.

При пациентите под 40 годишна възраст най-често се касае за простатит, орхи-епидедимит или остър уретрит. По-рядко хемотаспермията се дължи на скротална травма, а най-рядко на неоплазии /тестикуларни тумори най-често/. Пациентът трябва да е информиран, че след поява на хематоспермия цветът на еякулата му може да се промени за известно време през червен до кафеникав преди да се върне към нормалното си оцветяване. 

При по-възрастните мъже гореизброените патологии са също актуални, но вероятността да има налична неоплазия е малко по-голяма: рак на пикочният мехур, на простатата и т.н. При по-възрастните мъже също така се по-чести и други патологии, които се наблюдават по-рядко при по-младите мъже като дилатация на простатните вени, простатни или везикални камъни, тежкостепенна артериална хипертония, но и рак на семенните мехурчета. Много редки причини при възрастинте пациенти са: амилоидозата на простата/тестисите, наличие на Мюлерови кисти, шистозомиаза и ХИВ-инфекция. 

Физикалният преглед обхваща абдомена, просатата, ректума и тестисите на пациентът, както и измерване на кръвното му налягане. Изследват се също така урината на пациентът, прави се спермограма, определя се нивото на простат-специфичният антиген, а също така и антибиограма на семенната течност и генитална ехография. При персистираща хематоспермия се извършва и цистоскопия както и ЯМР на пелвиса.