Суперфициален тромбофлебит

Суперфициалният тромбофлебит трябва да бъде разграничен от дълбоките венозни тромбози, защото прогнозата и лечението на  двете патологии са различни.

Варикофлебит

 

Варикофлебита се характеризира с еритема, подуване и болка на мястото на прежде съществували варици. Често появата на заболяването се предхожда от минорна травма. Асцендиращият варикофлебит на голямат   сафенозна вена е  от най-голямо значение, защото може да доведе до симптоматичен  пулмонален емболизъм или рзпрострняване на тромбозата в дълбоката венозна система.

Суперфициален тромбофлебит

Суперфициалният тромбофлебит особено като част от мигриращият тромбофллебит може да засегне предишно нормални вени т.е.несе изисква наличието на варици за развитието му.

За разлика от варикофлебита, при който липсват инфламаторни инфилтрати (при все наличните признаци на възпаление) мигрирщият тромбофлебит се характеризира хистопатологично с хроничен панфлебит (сегментна,  инфламаторна  флебопатия, която се наблюдава най-често при тромбангиитис облитеранс и паранеопластични синдроми, асоциирани с наличие на карцином, рядко при съединително тъканни заболявания и синдром на Бехчет). Мигриращият тромбофлебит обаче може да е и изолирана патология.

Специална форма на мигриращият тромбофллебит представлява  болестта на Мордор, която типично заангажира суперфициалните вени на латералния гръден кош  и може да се разпространи към вените  на ръката.