Болка в пениса като част от микцията

Тук се  включват различни патологии  като някои лезии  в  пениса и уретрата, както и болка  отразена в пениса от наличие  на други болестни процеси.

При все, че локалните лезии могат да предизвикат малко  повече от дискомфорт при повечето пациенти, те описват усещанията си като болка, като трябва да се има предвид, че интензитета   на  усещанията им зависи от чувствителността на нервната им  система, която  е индивидуално детерминирана.

Освен това болка в пениса по време  на уринирането може да се дължи на обикновен уретрит с или безбалантит  и  или без фимоза  или  парафимоза. В повечето случаи  на херпес на препуциума или по тялото на пениса  причиняват също  болка  по  време на уриниране.

Всяка инфилтрация в кавернозните тела  на пениса причинява болка по време на  ерекцията на органа,  ето защо по  време на уретрит има болка по време намикцията, симптом известен като chordee aries. Той може да се наблюдава при  хронични заболявания като болест на Перион, заболяване с  неизвестна етиология, което понякога се придружава от контрактура на Дюпюитрен и/или ретроперитонеална фиброза. При тази патология ерекцията не е само  болезнена, но може да е приружена от латерална девиация  на  пениса поради наличие на фиброзни плаки в кавернозните тела.

Друго състояние, което причинява подобна  симптоматика е наличието на  хемангиома в кавернозините тела, което се наблюдава най-често поради ятрогенни причини (операции  на  пениса),  травми по време на коитуса  или рядко при прием  на антикоагуланти/кръвни заболявания като миелоидна или лимфоидна  левкемия. 

Сквамозно клетъчният карцином  на пениса е  рядка патология, която обаче също може да причини пенисна болка.

И  накрая  болката в пениса при уриниране може да се дължи и на  неврогенни  причини, най-често повишено общо безпокойство  и по-рядко  на органично неврологично заболяване.