Лезии около рамото, лакътя и китката

При липса на локално подуване, повечето болезнени лезии в ръката са причинени от отразена болка поради наличие на болестни процеси в гръбначният стълб на пациента, дори при наличие на локална чувствителност. Ето защо дори дискретни лезии в рамото и лакътя могат да имат произход от гръбначния стълб. 

ДЕГЕНЕРАТИВНИЯ АРТРИТ в рамото е рядка клинична находка. Болката около рамото радиираща по вътрешната страна на ръката съчетана с болка при редукция на глутеохумералните движения във всички равнини се дължи най-вероятно на КАПСУЛИТ или ПЕРИАРТРИТ. Появата на болезнена арка при абдукция на рамото, особено ако е съчетана с чувствителност при палпация на рамото е типична за ТЕНДИНИТ НА СУПРАСПИНАТУСА или за СУБАКРОМИАЛЕН БУРСИТ. Транзиторна калцификация около супраспиналното сухожилие може да бъде установена рентгенологично. Типично чувствителност по дългата глава на бицепса (БИЦИПИТАЛЕН ТЕНДОСИНУИТ) може да бъде установена обикновено при наличие на капсулит на рамото. Болката при ТЕНДОНИТ на рамото обикновено се екзацербира при движения на съответните засегнати мускулни групи:

  • Супраспинатус - абдукция
  • Инфраспинатус - екстернална ротация
  • Субкапсуларис - вътрешна ротация
  • Бицепс - супинация и блексия на лакътя

Подуването на бурса олекранон, поради травма подагра или инфекция може да генерира болка разпростираща се върху екстензорната част на лакътя съчетана с лимитация на движенията. НЕВРИТИТЕ могат да причинят болка в ръката, поради наличие на възпалителни или инфламаторни лезии в медиалният аспект на лакътя напр.това може да причини появата на улнарен неврит, който се наблюдава често при обездвижване на пациента. Радиалният неврит може да предизвика болка в задната част на ръката и в областта на китката, развива се често след травма на лакътя. Дисфункцията на медианният нерв предизвиква характерна болка локализирана в показалеца и средният пръст - симптомите се влошават вечерно време и рано сутрин. СИНДРОМА НА КАРПАЛНИЯТ ТУНЕЛ се нарзива често при наличие на хипотироидизъм при бременност и при наличие на възпаление на сухожилията на китката.