Лезии в торакса и торакалният отдел на гръбначният мозък

За разлика от харакрената сензация при лезии в преждепосочените нерни отдели на гръбначният мозък и нарвните коренчета, болката в ръката с произход от торакалният отдел на гръбначният мозък е тъпа по характер, слабо локализирана и понякога се описва като цилиндрична по характер. Тази болка може да е съпроводена с алтерации на вегетативни функции вкл.промяна в температурата на крайника и повишеното изпотяване на ръката.

Болката при ОСТЪР КОРОНАРЕН СИНДРОМ се разпознава в повечето случаи лесно и се потвърждава от ЕКГ измененията. Трябва да се знае, че сифилистичният артрит може да индуцира подобна отразена болка. Заболявания на хранопровода също могат да предизвикат такава цилиндрична по характер болка в ръката с или без наличие на регургитация. При езофагиалният спазъм по подобие на ОКС също понякога може да имаи нетипични ЕКГ промени, затова в тези случаи често се налага ползването на сърдечните биомаркери като опорен диференциално диагностичен пункт, освен тях се използва и ЕКГ с натоварване, а и вазодилатация на горния гастроинтестинален тракт. 

ПРОЛАПСА НА ТОРАКАЛЕН ДИСК се проявява с бенигнена торакална болка, която също може да даде отражение в ръката. Началото на болкивият синдром е внезапно,а болка в гърба може и да не е налична. Обаче физикалният преглед на гръбначният стълб обикновено показваналичие на локална чувствителност, най-често в ребрата и стернално; налична е и болка при торакална ротация. Други причини за скованост в торакалният отдел като например спондилозите също могат да се прояват с подобна клиника. ДИСЦИТ като последствие от кръвни инфекции все по-често се диагностицира чрез ЯМР, което е изследване на първи избор при това заболяване.

При неголям брой клинични случаи наличието на остър миокарден инфаркт води до развитие на болка и скованост в едно от рамената, често придружени с различна степен на болка, изпотяване и вазомоторни промени в съответната ръка. 

Синдрома "рамо-ръка" ще бъде описан в отделна статия.