Лезии в областта на врата

Често при пациенти на възраст 40-60 години се установяват при рентгенови снимки на вратните прешлени различни спондилоартропатии. При пациентите над 60 години преобладават обаче неврологичните симптоми и признаци свързани с медицински проблеми от цервикалните нервни корени.

ЦЕРВИКАЛНИТЕ СПОНДИЛОЗИ могат да се проявят с 3 клинични синдрома, които могат да се наблюдават самостоятелно или в комбинации:

 1. Болка във врата и вратна скованост, която често е рекурент появяваща се и може да бъде агравирана от напрежение/натиск във врата, при повишено общо безпокойство или при специфични положения на тялото на пациента
 2. Радикулярна болка, която ирадиира надолу към едната или двете ръце, която може да е асоциирана, но може и да не е с мускулна. атрофия,  мускулна слабост и/или промяна на нормалните рефлекси на пациента
 3. Симптоматика породена от компресия на цервикалният отдел на гръбначният мозък, която може да се. прояви с:
  1. Мускулна слабост на горните крайници и/или загуба на мускулна маса в областта на горните крайници + промяна на рефрексите (най-често хватателните)
  2. Парестезии по ръцете и краката с или без нарушение на сензацията в ръцете/краката
  3. Пирамидно засягане, което се проявява най-често с мускулна слабост, спастичност, хиперрефлексия и патологична промяна в екстензорните плантарни рефлекси на краката

Комбинацията от: мускулна слабост + загуба на мускулна маса по ръцете + спастична слабост на долните крайници трябва да ни. наведе за наличие на АМИОТРОФИЧНА ЛАТЕРАЛНА СТЕНОЗА; при стондилитите има и налични парестезии по крайниците, данни за сензорни нарушения и ЯМР данни за цервикална компресия - възможно е признака на L'Hermitte да е наличен също така.

ДИСКОВАТА ХЕРНИАЦИЯ на С5/С6 или С6/С7 интервертебралните пространства е честа причина за наличето на болка в горните крайници, чието начало. може да. е остро, добре локализирано и. ирадиираща задната част на врата към рамото и предмишницата към китката/пръстите на ръката. По-често обаче началото е по-малко драматично, често настъпва след период на рекурент парене/мравучкане и скованост на врата. Болката може да се агравира от движенията на врата, най-често при навеждане на врата напред и/или при промяна в позицията на ръката. Болката може да ирадиира от скапуларният регион към горната част на гръдния кош. Сензорните нарушения не са радки и те могат да бъдат най-добре идентифицирани чрез тяхната дермоидна дистрибуция. По-долу са посочени признаците и симптомите асоциирани с определени точно локализирани нарушения:

 • С5 - парестезии по радиалният аспект на предмишницата; мускулна слабост при абдукция на рамото и флексията на лакътя; бицепсният рефлекс е отслабен
 • С6 - парестезии по дланта и показалеца; мускулна слабост при екстензия на китката и пронацията й; супинаторният рефлекс е отслабен
 • С7 - парестезии по средният пръст и задната страна на ръката; мускулна слабост при екстензия на лакътя и пръстите; трицепсният рефлекс е отслабен
 • С8 - парестезии по малкият пръст и улнарната граница на ръката; мускулна слабост при флексия на пръстите и китката; няма отслабени рефлекси
 • Т1 - парестезии по улнарната граница на ръката; мускулна слабост на вътрешните мускули на ръката; няма отслабени рефлекси също

Другите причини за. БРАХИАЛНАТА НЕВРАЛГИЯ са по-редки и включват. вирусни, бактериални или фунгиални инфекции, но и те трябва да бъдат взети предвид. ХЕРПЕС ЗОСТЕР инфекцията може да генерира силен болков синдром в ръката, особено при по-възрастните пациенти. Положителната анамнеза за наличие на везикуларни зачервявания и резидуални пигментни белези в дистрибутивните дерматоми е обикновено диагностично достатъчно; слабост на една или повече мускулни групи по ръцете с кожна хипералгезия или хипоанестезия също се установява, но по-рядко.

ВЕРТЕБРАЛНИТЕ и ПАРАВЕРТЕБРАЛНИТЕ АБСЦЕСИ могат да имат туберкулозна или. бруцелозна етиология или евент.могат да бъдат. породени от пиогенни нокси като стафилококус ауреус.  Те се наблюдават. най-често при имуносупресирани пациенти (такива с ХИВ инфекции, алкохолици или употребяващи хронично ортикостероиди), страдащи от системни фунгиални или паразитни инфекции. Тези лезии могат или не могат да бъдат съпроводени с треска и началото на симптоматиката напомня много на тази при пролапс на цервикален диск. КТ е най-добрият рентгенологичен метод за поставянето на тази диагноза, естествено и ЯМР. 

ПАХИМЕНИНГИТИС. ЦЕРВИКАЛИС ХИПЕРТРОФИКА е рядка патология, понякога със сифилистична етиология и се манифестира клинично с дифузна болка в двете ръце + двустранни парестезии и широкоразпространена мускулна атрофия на горните крайници; има и загуба на рефлекси (различни) и вариабилна сензорна загуба. Засяга се повече от един нервен корен. При липса на други етиологични указания се пуска и серология за сифилис.

ПЪРВИЧНА ИЛИ ВТОРИЧНА НЕОПЛАЗИЯ на вертебралните прешлени може да се прояви и с коренчева болка с или без сензорни, моторни или рефлексни промени. Може да има необясними на пръв поглед червени петна по врата при липса на изразено дегенеративно заболяване, като трябва да се знае че плазмоцитомите и миеломите НЕ ДАВАТ РЕНТГЕНОЛОГИЧНИ НАХОДКИ В ОБЛАСТТА НА ВРАТА. КТ или ЯМР са от полза за установяването на цервикалните неоплазии. Туморите на нервните коренчета по вратните прешлени или менингите се проявяват с симптоми в областта на краката, симптоми характерни за компресия. на пирамидният и сензорен тракт.  

Лезии на нервните коренчета на фона на мултиплени кожни неврофиброми (болест на фон Реклинхаузен) засилват вероятността от наличие. на неврофибросарком. Необходимо е извършването на ЯМР за доказване на тази диагноза.

СИРИНГОМИЕЛИЯТА обикновено се проявява с болка в ръцете, но това е късна особеност на тази патология. Най-често началото е: дисоциирана сензорна загуба, мускулна загуба и хипорефлексия на ръцете + пирамидални признаци под нивото на лезията.

ФРАКТУРНИТЕ ДИСЛОКАЦИИ на шийните прешлени трябва да се подозират при наличие на травма (ПТП най-често), ревматоиден артрит или анкилозиращ спондилит. При анкилозиращият спондилит атланто-аксиална и/или субаксиална дислокация на шийните прешлени може да доведе до симптоматика в ръцете и/или краката на пациента.

Фрактурите на цервикалните прешлени при остеопороза са много рядка клинична находка.