Визуална диференциална диагноза - очите на пациентът

При изследването на очите на пациентът трябва да обърнеме внимание на кожата около очите, ъглите на очите, очната орбита и клепачите.

А при изследване на самото око на: конюнктивата, склерата, корнеята, ириса, пипилите и очния фундус.

Alopecia areata като измененията засягат и комите по клепачите на пациентът

Както сами виждате липсва окосмяване по клепачите,  а космите на веждите са силно разредени. Тази находка може да се наблюдава обаче и при хипотироидизъм, инфекциозни заболявания напр. при лепра или да се дължи на козметична интервенция.

Птоза на клепачите

Птозата на клепачите. може да се дължи на наличие на мускулни заболявания, на заболявания на крайната плочка на моторния нерв, на заболяване на краниалния или симпатикусовия нерв, на заболяване на гладката или напренчно набраздената мускулатура на musculus elevator palpebre superioris.

Ако птозата на. клепача е унилатерална първата ни диагноза трябва да е синдром на Хорнер, следващата диагноза би трябвало да е "парализа на 3-ти краниален нерв". Другите диагнози са в зависимост от клиничният контекст на индивидуалният пациент, като трябва да отбележа че птозата на клепачите при сифилис и двустранен феномен.

При новороденото унилатералната птоза на клепача може да се дължи на родова травма или наличие на миастения гравис, при тези пациенти често обаче се наблюдава е "псевдоптоза".

На долната снимка е представена конгенитална. унилатерална птоза на клепача

Tabes dorsalis & Argyll Robertson pupils

Билатерална птоза на клепачите и малки/ирегуларни зеници

Dystrophia myotonica & билатерална птоза на клепачите 

Мъжът от долната снимка има фронтално оплешевяване, миопатично лице и постоянно отворена уста; неговият врат е със задна екстензия и слаби вратни мукули - налична е миотония.

Миастения гравис 

В областта на лицето миастения гравис се характеризира с уни- или билатерална птоза на клепачите, която може да е изолирана находка, но може и да е придружина от слабост и на други краниални нерви.

На долната снимка виждате пак пациент страдащ от миастения гравис, който е помолен да погледне нагоре и после надолу

Синдром на Хорнър 

Синдромът на Хорнър се проявява с релативна птоза причинена от лезия в симпатикусовият нерв, който инервира клепачите. Състои се от:

  • Частична птоза на клепачите поради парализа на гладката мускулатура на musculus levatot palpebre superioris
  • Enophthalmos - често трудно се забилязва от първи поглед
  • малки, но регуларни по размер зеници поради нарушено кръвоснабдяване на дилататора на зениците
  • Липса на изпотяване на лицето ако лезията е под бифуркацията на каротидните артерии 

Долните снимки показват различни пациенти със синдрома на Клод-Бернар-Хорнър, който е породен от различни патологии при всеки

Жената е страстен пушач и се оплква от птоза на клепача и болка в лявото рамо - причината е тумор на Панкоаст локализиран в белодробният връх

На долната снимка виждате пациентка, която страда от чести мигренозни атаки и се манифестира клинично с исхемия по пръстите на ръцете и птоза - причината за находката тука е предозирането на ергот алколоидите използвани за лечението на мигрената. й, а лечението симпатикоектомия.

Синдром на Хорнър след тиреоидектомия, по време на която е увреден симпатикусов нерв

Синдром на Хорнър след като пациентът е подканен да си отвори устата - виждате езиковата девиация поради лезия в моторния неврон, в случая е заангажиран 12 нерв, защото лезията е на ниво база на скулите - тумор на юголарния форамен

 Функционална птоза на клепачите

 

Зениците тук са нормални, а незасегнатото око е леко отворено повече от нормалното, вероятната причина за функционалният птозис е спазъм на orbicularis oculi.