Атеросклероза

Патофизиология и етиология

Причините за появата на атеросклерозата са мултиплени вкл.повишеният общ холестерол, триглицеридите, тютюнопушенето вкл.пасивното, артериалната хипертония, генетични фактори (особено при жените). Вероятно при част от хората атеросклерозата се индуцира от наличието на Хламидия пневмоние (ендоваскуларна инфекция на фона на кардиоваскуларно заболяване/васкуларна деменция); при други пациенти се установяват високи нива на С-реактивният протеин и на интерлевкин-6.

Стреса върху стената на кръвоносните съдове причинява появата на фиброзни плаки в тях, които на един по-късен етап се инфилтрират с холестерол, като нарушената фибринолиза също оказва роля в генезата/разрастването на атеросклеротичната плака. Атеросклеротичният процес често започва да се наблюдава след 18-годишната възраст на пациента, но първоначално е с много бавни темпове на развитие. Хеморагиите в атероскеротичната плака причинява пълна оклузия на съответния кръвоносен съд.

Епидемиология

Честота на атеросклерозата в Западният свят намаля поради редукцията на кардиоваскуларните рискови фактори и подобрената преживяемост на пациентите с ОМИ, както и благодарение на новите терапии.

Атеросклерозата понастоящем е по-честа находка при пациентите страдащи от захарен диабет, атериална хипертония и наднормено тегло, както и при пациентите с активни хронични инфекции. Консумацията на храни богати на хидрогенирани трансмазни киселини е доказан рисков фактор за развитието на атеросклерозата при хората. Същото се отнася и за пациентите със сънна апнея, както и за децата родени с ниско телесно тегло (недоносени).

Атеросклерозата се наблюдава сравнително рядко при хората, които употребяват разумно алкохол, доказано е че флавина в червените вина действа противосклеротично и антитуморно.

Редовните нормални за възрастта физически натоварвания повишават нивата на HDL-холестерола и действат също антиатеросклеротично, същото се отнася и за приема на богати на фибри и омега-мастни киселини хранителни продукти.

Клинична манифестация на атеросклерозата

Най-често напредналата ареросклероза се проявава чрез развитието на коронарно артериално заболяване/ОКС, преходни нарушения на мозъчното кръвообращение/исхемичен мозъчен инсулт, внезапна сърдечна смърт, периферна артериално заболяване/ренална недостатъчност.

Характорно за атеросклеротично обусловената патология, е че пациентите са по-млади от характерната за съотвтната патология възраст.

Лабораторни находки при атеросклероза

Най-добрите предиктори за наличие на атеросклероза са:

·         Нивата на общият холестерол

·         Нивата на алипопротеин А2 – който е компонент на HDL-холестерола

Ако нивата на С-реактивният протеин са също повишени това означава активност на атеросклеротичният процес и е основание за използване на статини с профилактична цел.

Лечение

·         Спиране на тютюнопушенето

·         Прием на балансиран хранителен режим

·         Елевацията на LDL-холестерола спомага за предотвратяване на коронарни/мозъчни спазми и редуцира вероятността от настъпване на внезапна сърдечна смърт

·         Умерен прием на алкохол – две-три питиета седмично

·         Прием на Омега-мастни киселини – желателно е пациентът да приема пълният спектър от тези полиненаситени мастни киселини

·         При елевация на HDL-холестерола/триглицеридите самостоятелно при възрастни пациенти се опитва приложението на Ниацин (вит.В3) в продължение на 40 седмици – дневната доза е 300-500 мг – съществуват форми, които не генерират флаш-реакции от приема на Ниацин

·         Редукция приема на въглехидрати и увеличение на приема на растителни мазнини

·         Регулярна, съобразена с възрастта физическа активност

·         Ниски дневно дози ацетизал

·         АСЕ-инхибитори като органопротектори при пациентите страдащи от захарен диабет + 100 гами ванадий дневно

·         Приема на фолиева киселина, бета-кротени и вит.Е не е от доказана полза все още при пацентите с активна атеросклероза