Въведение в медицината, симптоми и признаци – аменорея

Общи данни за патологията

Под „аменорея“ разбираме липсата на ежемесечен менстуален цикъл при жените. Аменореята се класифицира като първична и като вторична.

При първичната аменорея има менструална недостатъчност преди 16 годишна възраст.

При вторичната аменорея имаме начало на менструалният цикъл в неподходяща възраст на пациента: или много рано или много късно, но най-често тук имаме предвид липсата на менструален цикъл в продължение на минимум 3 месечен педиод.

Патологичната аменорея е следствие или поради липса на овулация или поради механична пречка на менстуалните течения напр.цервикална стеноза, неперфориран химен или интраутеринни стенози. Липсата на овулация може да се дължи на хормонален дисбаланс, наличие на тежки хронични заболявания, тежък дисстрес или други емоционални дисбаланаси, но също така и на анорексия, наднормено тегло или на анатомични аномалии като конгенитална липса на оварии или матка.

Аменореята може да е и последствие обаче от прием на някои лекарствени продукти най-често хормонални препарати.

Анамнеза и физикално изследване

С тях целим да определим дали аменореята е първична или вторична. Ако се касае за първична анамнеза следващият въпрос е кога е настъпила менструацията при майката на пациентката, полде оценяме нивото на емоционално/физическо развитие на пациента.

Ако менструацията е настъпила в неподходяща възраст трябва да уточним периодичността й, както и продължителността на менструалния период. Търсим също така асоциирана симптоматика като болезненост/увеличаване на млечните жлези, както и промяна в теглото на пациента. Търсим данни за евент.наличие на хронични заболявания като анемия или употреба на хормонални препарати. Трябва да се осведомим както за естествето на работата на пациентката, така и за наличието на стресори в ежедневието й.

При физикалният преглед обръщаме внимание на развитието на вторичните полови белези на пациентката, както и за евент.признаци за вирилизация.

Следва вагинален преглед – търсим данни и за наличие на аномалии.

Етиология на аменорея

Адренален тумор

Тук обичайно има наличие на хирзутизъм, кожно акне, изтъняване на косата, артериална хипертония както и физикални находки характерни за хиперкортоцизъм като виолетови кожни стрии и врат като на бизон. Овариалната асиметричност, както и бързото развитие на вирилизацията е типично за адреналния тумор.

Адренокортикална хиперплазия

Аменореята се предхожда от типичните за хиперкортикостероидизма физикални признаци.

Адренокортикална хипофункция

В допълнение на аменореята, надбъбречната недостатъчност може да причини повишена обща уморяемост, отслабване на тегло, повишена кожна пигментация,, витилиго, гадене/повръщане и хипотония. В урината може да има кетони, но плазмената глюкоза е на долната граница на нормата или под нея.

Лактационни аменорейни разтройства

Тук се включват синдрома на Чиари-Фромел и синдрома на Форбс-Олбрайт, при които има наличие на отделяне на кърма без да има кърмене т.е.поява се кърма в неподходящ от живота на жената период. Асоциираната симптоматика включва наличие на флаш-реакции, диспареурия, вагинална атрофия и уголемяване на гърдите.

Анорексия невроза

Аменорията тук може да е или първична или вторична. Диагнозата на етиологията на аменореята при анорексия невроза е лесна за уточняване.

Конгенитална липса на оварии

Тук аменореята е първична, липсват и вторични полови признаци при пациентката.

Конгенитална липса на матка

Тук обаче освен първичната аменорея може да има налични вторични полови белези, защото има оварии, които функционират хормонално.

Corpus luteum кисти

Те причиняват внезапна поява на аменорея + остра абдоминална болка и подуване на гърдите. Има често вагинална хиперемия.

Хипоталамусен тумор

В допълнение на аменорията хипоталамусният тумор може да причини както ендокринни така и вазуални дефекти. Често има и сутришно главоболие/гадане и повръщане поради повишението на интракраниалното налягане.

Хипотиреоидизъм

Дефицита на тероидни хормони може да причини както първична, така и вторична аменорея. Физикалната картина е характерна, както и оплакванията на пациентката така, че диагнозата е лесна за поставяне и тук.

Овариална нечувствителност към гонадотропините

Тук имаме също аменорея и липса на вторични полови признаци. Диагнозата трябва да се докаже чрез лабораторни изследвания.

Питуитарен тумор

Аменореята може да е първият признак на развиващ се питуитарен тумор. Асоциираната симптоматика се дължи на повишеното интракраниално налягане както и на това кои хормони се произвеждат във физиологичен излишък. Може да има и психични отклонения.

Поликистичен овариален синдром

Менрхето настъпва в нормална възраст най-често, но бързо следват ирегулярни менструални цикли, олигоменорея и вторична аменорея. Може да се редуват периоди на профузно кървене, които се сменят се периоди на аменорея. Пациентките често са с наднормено тегло и хирзутизъм.

Псевдоаменорея

Анатомични аномалии като неперфориран по рождение химен са пречка за нормалният менструален кръвоток. Аменореята е първична, като има цилки в които пациентките се оплакват от силна абдоминална болка и напрежение в малкият таз, които съответстват на настъпилите мензиси.

Тестикуларна феминизация

Първичната аменорея може да е признак и на наличие на мъжки псевдохермафродизъм. Пациентът визуално е от женски пол, но генетично е от мъжки. Има развитие на гърдите, но липсва пубисно окосмяване.

Тиреотоксикоза

Тироидната хиперфункция може да доведе също до развитие на аменорея. Диагнозата е лесна за поставяне поради наличието на класическата триада: гуша, екзофталм и тахикардия.

Синдром на Търнър

Тук има комбинацията от първична аменорея и неразвитие на вторичните полови белези на пациентката, което може да е индикатор на овариална дисгенезия. Често пациентките имат и периферен оточен синдром – по ръцете и краката, ниски са на ръст.

Утеринна хипоплазия

 

Това се установява още при физикалният преглед на пациентката по повод първична аменорея.