Въведение в медицината, симптоми и признаци – анорексия

Обща информация за патологията

 Под “анорексия“ разбираме липса на апетит при наличие на физиологична нужда за хранене. Анорексията може да бъде признак както на гастроинтестинални така и на ендокринологично обусловени заболявания, така и на някои тежки физиологични нарушения като “анорексия невроза“. Може да се развие и поради наличие на повишена общо безпокойство, хронична болка, лоша устна хигиена, хиперпирексия, както и поради нарушения в обонянието. Анорексията може да е следствие или на употребата на някои лекарствени продукти, или на злоупотреба/абстиненция с тях.

Хроничната анорексия е животозастрашаващо състояние.

Анамнеза и физикално изследване

Определят се виталните признаци на пациента, както и общото му състояние. Търсим данни за немотивирана телесна редукция на теглото от около 4-5 кг за последните месеци. Установяваме диетарните навици на пациента. Трябва да се осведомим за любимите на пациента храни, както и за това кои храни избягва да консумира и защо. Осведомяваме се за наличие на дентални проблеми при пациента. Трябва да сме наясно също така за наличието на дисфагия при хранене, както и за евент.наличие на гадене/повръщане и/или диария. Данни за физическата активност на пациента?

Търсим целенасочено данни за наличие на стомашно чревни заболявания, както и за ендокринопатии. Осведомяваме се за навиците за изхождане на пациента.

Лекарствената анамнеза е важен елемент от общата анамнеза при идентифициране на проблема. Питаме също така и за злоупотреба с алкохол и/или наркотици.

Ако анамнезата не може да установи органична причина за анорекията трябва да помислим за наличие на физиологични причини и в този смисъл трябва да се осведомим за наличието на житейски събития, които да преципитират появата на депресия респ.загуба на апетит.

Етиология на анорексията

Придобит имунодефицит

Инфекции или наличие на сарком на Капоши, които засягат гастроинтестиналният или респираторният тракт на пациента могат да доведат до развитие на анорексия. Другите находки тук са: следобедни изпотявания, гастроинтестинално кървене, нощни изпотявания, диария, кашлица, лимфаденопатия, гингивит и кожни заболявания вкл.наличие на персистиращ херпес зостер, херпес лабиалис или херпес гениталис.

Надбъбречна недостатъчност

При надбъбречната недостатъчност анорексията обикновено се развива постепенно. Другата симптоматика включва гадене/повръщане, абдоминална болка и диария плюс обща мускулна слабост, витилиго и кожа с бронзов цвят. Често има пурпурни стрии по гърдите, корема или гърба на пациента.

Хроничен алкохолизъм

Хроничната анорексия придружава хроничният алкохолизъм, което води до малнутриция и кетоацидоза. Другите находки включват признаци на чернодробно увреждане: жълтеница, паяковидни хеморагии, парестезии, тремор, варици на хранопровода поради наличната портална хипертония, капут медузе по корема на пациента и други вкл.асцит и гастро интестинално кървене.

Анорексия невроза

Анорексия невроза започва неочаквано за близките на пациента и води до животозастрашаваща малнутриция съчетана със силно изразена мускулна атрофия и промяна в менталният статус на пациента. Жените са по-засегнати от патологията и в този смисъл се наблюдават и наличие на аменорея, алопеция, нарушения на съня, анхедония и намалено либидо. Възможно е да има дори ритуали при пациента свързани с приемането на каквато и да е храна.

Неоплазии

С напредване на туморната интоксикация на организма се развива и хронична анорексия, която води до кахексия и смърт.

Хронична бъбречна недостатъчност

Тук също анорексията е с неочаквано начало и е придружина от промяна във всички органи и системи на тялото: гадене/повръщане, повишена склонност към кървене, амонячен дъх, тремор, обща кожна блодност, алопеция, язви по устата, пруритус и оточен синдром.

Чернодробна цироза

Анорексията може да се развие рано в хода на циротичният процес и е придружена от промяна в навиците за изхождане и тъпи абдоминални болки. После се развива летаргия, тенденции към кръвоизливи, асцит, тежкостепенен пруритус, асцит, жълтеница, гинекомастия и други.

Болест на Крон

Хроничната анорексия тук води до значителна редукция на телесното тегло. Асоциираната симптоматика зависи от това коя част от хранисмилателната система е засегната, но тук се включват: диария, абдоминална болка, треска, перианални и вагинални фистули; рядко има барабанни пръсти.

Гастрит

При острия гастрит анорексията започва едновременно с абдоминалната болка т.е.има внезапно настъпващ характер. Пациентът развива постпрандиален епигастрален дисстрес който се проявава с гадене/повръщане /често хематемеза/, понякога има и повишение на телесната температура.

Вирусни хепатити

При вирусните хепатити анорексията започва в предиктеричната фаза за която са характерни общата уморяемост, фебрилетет, ставни/мускулни болки, фотофобия, гадене и повръщане, а понякога и разтройство. Възможно е анорексията да персистира и през иктеричната фаза когато урината се оцветява в кафяво-червено, а изпражненията са сиви или бели, появява се и хепаталгия, раздразнителност и тежкостепенен пруритус.

Хипотироидизъм

Аноречксията е част от хипотироидният симптомокомплекс. Типично се развива рано в хода на еволюцията на заболяването едневременно с повишената обща уморяемост, намалението на паметта, чувството за студ. По нататък в хода на заболяването се развива: намалена ментална стабилност, оток по лицето, ръцете и краката, кожна сухота, брадикардия която може да се прояви и с признаците на сърдечна недостатъчност.

Кетоацидоза

Анорексията тук се развива постепенно и е придружена от дъх с мирис на ацетон, суха и зачервена кожа, полиурия, полидипсия и полиурия. Може да има налична абдоминална болка с повръщане.

Пернициозна анемия

Класическите находки при пернициозната анемия са: зачервен и парещ език, обща слабост и парестезии по крайниците. Допълнително и вариабилно може да има и: епигастрална болка, гадене/повръщане, кървене от венците, атаксия, позитивен Ромберг и Бабински, както и разнообразни зрителни нарушения като замъглено зрение и диплопия.

Лекарствени продукти

Най-често се касае за употреба на симпатикомиметици или химиотерапевтици. Анорекисята е начален признак и на дигиталисовата токсичност.

Радиотерапия

 

Радиотерапията предизвиква анорексия поради развитие на метаболитни нарушения в организма.