Въведение в медицината, симптоми и признаци – болка в гърлото

 Обща информация за патологията

Болката в гърлото е известна ащо като „сухо гърло” – отразява дискомфорта в която и да ечаст на фаринкса: назофаринкс, хипофаринкс и орофаринкс. Оплакванията варират от парене, дращене до силен болков синдром. Често болката в гърлото се придружава от силен болков синдром, защото краниални нерви IX & X инервират както фаринкса така и външното ухо.

Болката в гърлото може да е последствие от инфекция, травма, алергия, неоплазия или да е проява на системни заболявания. Непатологичните причини включват раздразата на мукозата на фаринкса от от консумация на алкохол и инхалация на пушеци /най-често тютюнев дим/.

Анамнеза и физикално изследване

Първо пациента със свои уми трябва да опише усещанията си, а и да посочи дали това се случва за първи път или не. Осведомяваме се за асоциираната симптоматика като: треска, болка в ушите или дисфагия. Питаме за наличие на алергии и евент.системни заболявания.

Следва физикален преглед на фаринкса, като търсим наличие на ексудат или подувания. Понякога се налага извършване и на ларингоскопско изследване на хипофаринкса. Обръщаме внимание също така на състоянието на тонзилите, като при необходимост може да се вземе посявка за култура. Оглеждаме с отоскоп и ушите на пациента, а също така проверяваме състоянието на субмандибуларните лимфни възли за евент.наличие на лимфаденопатия.

Етиология

Агранулоцитоза

При агранулоцитозата има винаги и други признаци на инфекция като треска, общо изпотяване и главоболие. Типично има прогресираща обща слабост, а понякога и гадене/повръщане и/или анорексия. Може да има и кървящи венци, които да са покрити със сиво-черни мембрани и язви.

Азиатски грип

Сухото гърло е начален симптом на азиатският грип. Асоциираната симптоматика включта: треска, кашлица, мускулни болки. Аускултацията установява наличие на патологична белодробна находка.

Остър бронхит

При острия бронхит заболяването може да започне с оплаквания от сухо гърло, асоциирани с треска, кашлица и общо. Аускултацията и тук установява патологична аускултаторна находка.

Синдром на хроничната умора

Синдрома на хроничната умора е неспецифичен симптомокомплекс, който се характеризира с повишена обща уморяемост. Асоциираната с гърлените оплаквания симптоматика са миалгии и когнитивни дисфункции.

Обща настинка

Общата настинка се проявява както със сухо гърло, така и със запушен нос, температура, кашлица, главоболие и обща умора/артралгии.

Контактна язва

Набюдава се често при мъже, които са подложени на стрес, като язвите се развиват симетрично по задните гласни връзки и генерират болков синдром. Понякога може да има и хемоптиза.

Чуждо тяло в гърлото

Чуждото тяло в гърлото може да има за последствие развитие на локализирана болка в гърлото, която може да персистира след изваждането на чуждото тяло.

Гастроезофагиално рефлуксно заболяване

Касае се за недостатъчност на гастроезофагиалният сфинктер, което позволява регургитацията на стомашно съдържимо към хипофаринкса и дразни допълнително ларинкса. Патологията причинява постоянна сухота в гърлото и дрезгав глас.

Рак на ларинкса

При рака на ларинкса с външна локализация главната симптоматика е парене в гърлото, което се наблюдава предимно при консумация на плодови сокове или цитрусови плодове. При лака на ларинкса с вътрешна локализация главното оплакване е от дрезгавостта на гласа на пациента, които персистира повече от 3 седмици без прекъкване. По късно се наслагват симптомите на метастазиралото заболяване, които могат да включват дисфагия, диспнея, кашлица, регионалнна/медиастинална лимфаденопатия, както и болка в ухото.

Инфекциозна мононуклеоза

При инфекциозната мононуклеоза имаме класическата триада от: сухо гърло, цервикална лимфаденопатия и флуктуираща температура. Може да се наблюдават и спленомегалия/хепатомегалия също така.

Остър некротизиращ улцерозен гингивит

Започва неочаквано със сухота в гърлото и подуване на венците, сиви ексудати могат да покриват венцита и тонзилите. По-късните признаци включват отвратителен дъх от устата, хайлитоза, цервикална лимфаденопатия, главоболие, обща отпадналост и треска.

Перитонзиларен абцес

Перитонзиларния абцес е усложение на бактериалният тонзилит, който причинява тежостепенна болка в гърлото, която идариира към ухото. Допълнитело може да има: дисфагия, затруднение в говора, халитоза, треска с изпотяване и цервикална лимфаденопатия.

Фарингит

Независимо от етиологията му: бактериална, вирусна или фунгиална при фарингита винаги има болка в гърлото, както и локализирана еритема/едема. При бактериалният фарингит има най-често унилатерална болка в гърлото. Може да има и тонзирални ексудати и оток на увулата. Фунгиалният/виралния фарингит причинява дифузна болка в гърлото, най-често описвана като парене; и тук има фарингеална едема/еритема.

Остър синузит

Острия синузит може да причини сухо гърло придружена от хрема и халитоза. Може да има и подуване на лицето, както и главоболие и цервикална лимфаденопатия.

Рак на езика

При рака на езика пациентът се оплаква от локализирана болка в гърлото, която е от страна на язвата на езика. Болката може да ирадиира към ухото и да е придружена от дисфагия.

Рак на тонзилите

Сухото гърло е константен симптом на тонзиларната неоплазия. За съжаление това е късна симптоматика, която се развива едва след метастазирането на неоплазията.

Тонзилит

При острия тонзилит сухотата в гърлото е най-ранен симптом, болката може да ирадиира към ушите и да има и главоболие. Тонзилите са увеличени и покрити с налепи. Цервикалната лимфаденопатия и лошия дъх от устата са също цеста находка.

При хроничният тонзилит има средно изразена болка в гърлото и цервикална лимфаденопатия.

Увулит

Увулита също причинява болка в гърлото, но диагнозата тук е лесна: при огледа на устната кухина се вижда едемна и зачервена увула.