Brompheniramine

FDA категория по време на бременност – В

Фармакотерапевтичен клас на лекарственият продукт –   антихистамин

Действие

Brompheniramine се използва за успокояване на алергична симптоматика, която е причинена от отделяне на хистамин (алергичен ринит, уртикария и други). Brompheniramine антагонизира ефектите на хистамин на ниво Н1-рецептори, но не деактивира хистамин. Терапевтичният ефект от приложението на Brompheniramine е намаление на симптоматиката породена от екцесивното отделяне на хистамин като набъбване на носната лигавациа, бронхоспазъм, уртикария, повишена лакримация и други. При орално или парентерално приложение Brompheniramine се абсорбира добре, но при орално приложените, както всички други антихистамини трябва да се приема поне 30 минути преди хранене.  Brompheniramine има широк обем на разпределение, преминава кръвно-мозъчната бариера и известни количуста Brompheniramine се установяват и в кърмата. Brompheniramine се метаболизира интензивно в черният дроб. Плазменият полу-живот на Brompheniramine е 12-35 часа и е строго индивидуален при отделните пациенти, защото зависи от способността им да го метаболизират. Началото на терапевтичният ефект на Brompheniramine настъпва 15-30 минути след приложението му, пиков антихистаминен ефект настъпва след 1-2 часа, а продължителността на антихитаминният ефект на единично приетата доза е 4-6 часа.

Лекарствена форма

Таблетки 4 мг Brompheniramine; разтвор за орално приложение съдърщаж 1 мг/мл Brompheniramine

Дозировка

Деца над 12 години и възрастни пациенти: на гладно, орално 4 мг през 4-6 часа, но не повече от 24 мг Brompheniramine/дневно. Деца на възраст 6-12 години: 2 мг, орално, през 4-6 часа но не повече от 12 мг Brompheniramine/дневно. Деца на възраст 4-6 години: 1 мг Brompheniramine през 4-6 часа; МДД тук е 6 мг.

Противопоказания

Brompheniramine не трябва да се употребява при хиперсензитивност на пациента към съединението; при остра астматична атака; непоносимост към алкохол (някои елексири съдържат алкохол), както и в период на лактация. Brompheniramine трябва да се употребява с особено внимание при: затворено-ъглова глаукома; чернодробно заболяване; в период на бременност; при гериатрични пациенти, които са особено чувствителни към развитието на страничните реакции на препарата; при педиатрични пациенти – деца на възраст под 4 години не трябва да употребяват Brompheniramine.

Странични реакции

Сънливост, седатация, световъртеж, повишена възбудимост (при децата); нарушение на зрението; хипотония, аритмии, хипертонични реакции, палпитации; сухота в устата, констипация, чревна обструкция от паралитичен тип; ретенция, уринна задръжка; повишено изпотяване.

Препаратът притежава редица лекарствени взаимодействия и преди употребата му ако те не се познават добре лекуващият лекар трябва да направи справка за тях в специализираните бази данни относно лекарствените взаимодействия