Azatadine

 

 

FDA категория по време на бременност - В

 

Фармакотерапевтичен клас на лекарственият продукт –  антихистами

 

Действие:  Azatadine се използва за симптоматично лечение на алергична симптоматика, причинена от повишеното отделяне на хистамин като аларгичен ринит, уртикария и други подобни. Приложението на Azatadine антагонизира ефектите на хистамин на ниво Н1-рецептори. Терапевтичният ефект от приложението на Azatadine е редукция на симптоматиката свързана с повишено отделяне на хистамин от мастоцитите.  След орално приложение Azatadine се абсорбира добре; вероятно преминава през плацентата. Azatadine се метаболизира интензивно в черни дроб на пациента; 20% от приетата доза се елиминира в непроменен вид през бъбреците. Плазменият полу-живот на Azatadine е 12 часа. Началото на терапевтичният ефект на Azatadine настъпва 15-60 минути след приложението му, пиков ефект настпъва около 4-я час след приложението му, а продължителността на действие на единично приетата доза е 12 часа.

 

Лекарствена форма:  таблетки 1 мг

 

Дозировка: орално, пациенти над 12 годишна възраст – 1 до 2 мг/12-24 часа, приети на гладно

 

Противопоказания:  свръхчувствителност към Azatadine; остра астматична атака; период на лактация. Azatadine трябва да се ползва с особено внимание при наличе на затворено-ъглова глаукома; наличие на чернодробно заболяване; при пациенти с хипертиреоидизъм; при хипертоници; при педиатрични пациенти (под 12 години) и в период на бременност; гериатричните пациенти са по-чувствителни към страничните ефекти на Azatadine.

 

Странични реакции: световъртеж, седатация, превъзбуда, главоболие, гърчове; ринит, нарушение на зрението, назална конгестия; намаление на бронхиалната секреция, хриптене; хипортонични кризи, аритмии, стягане в гърдите, палпитации, тахикардия; гастрален дисстрес, анорексия, констипация, диария, сухота в устата, повръщане; по-ранни менструации, трудно уриниране; подуване на кожата, анемия и тромбоцитопения. Приложението на Azatadine засилва ефекта на ЦНС депресантите; едновременната употреба на Azatadine с МАО инхибитори засилва антихолинергичният ефект на комбинацията.