Avanafil

 

 

FDA категория по време на бременност - С

 

Фармакотерапевтичен клас на лекарственият продукт –  5-фосфодиестеразен инхибитор

 

Действие:  Avanafil се ползва за лечение на еректилна дисфункция. Avanafil повишава ефекта на азотният окис отделян в хода на сексуалната стимулация, азотният окис стимулира гуанилат-циклазата, която от своя страна увеличава нивата на циклицният гуанозин-монофосфат, който предизвиква развитие на мускулна релаксация, което промотира навлизането на кръвта в пениса на пациента. Инхибира ензима 5-фосфодиестераза, който инхибира действието на цикличният гуанозилманофосфат. Терапевтичният ефект от пирложението на Avanafil е засилване на спонтанната ерекция на пациента. Приложен орално Avanafil се абсорбира бързо; минимални количества Avanafil навлизат в семенната течност на пациента; свързването на Avanafil с плазмените протеини е 99%. Avanafil се метаболизира чернодорбно чрез цитохромните системи на черният дроб, като получените метаболити се екскретират чрез фецеса (61%) и чрез урината (22%) на пациента. Един от емтаболитите на Avanafil притежава също 5-фосфодиестеразна инхибираща активност. Плазменият полу-живот на Avanafil е 5 часа. Началото на ефекта на Avanafil настъпва 1 час след приложението му, пиков ефект се наблюдава между 1-2 часа от началото на приложението на Avanafil, а продължителността на ефекта е неизвестен.

 

Лекарствена форма: таблетки 50, 100 и 200 мг

 

Дозировка:  орално, 100 мг 15 минути преди началото на сексуалната активност, но не повече от 200 мг/дневно. При възрастни пациенти, както и при пациенти употребяващи алфа-блокери дневната доза трябва да е 50 мг.

 

Противопоказания: свръхчувствителност към Avanafil; едновременна употреба на нитрати; тежкостепенна ренална/хепатална увреда; едновременна употреба на CYP3A4 инхибитори; подлежищи сериозни кардиоваскуларни заболявания от всякакво естество; наследствени ретинални дегенеративни заболявания; жени. Avanafil трябва да се ползва с особено внимание при: положителна анамнеза за амвроза; пациенти страдащи от захарен диабет; пушачи; пациенти приемащи алфа-адренергични блокери; анатомични девиации на пениса; заболявания протичащи с приапизъм; положителна анамнеза за глухота; хеморагични диатези; възрастни пациенти, които могат да бъдат по-сензитивни към страничните реакции на Avanafil; пациенти на възраст под 18 години.

 

Странични реакции: главоболие, световъртеж; назална конгестия; назофарингит; внезапна загуба на слуха/зрението; приапизъм; флаш реакции; болка в гърба. Avanafil взаимодейства с много лекарствени продукти, поради което преди употребата на препарата лекуващият лекар е длъжен да провери за възможните лекарствени взаимодействия на Avanafil в специализираните бази данни.