Anidurafungin

FDA категория – С

Фармакокинетичен клас на лекарственият продукт –  антифунгиален препарат/ехинокандинс

Действие:  Anidurafungin се използва за лечение на кандидемия, както и на други сериозни инфекции вкл.интра-абдоминални абсцеси, перитонит, а също така и на езофагиална кандидоза. Anidurafungin инхибира синтезата на клетъчната стена на гъбичките, като действието му е фугинцидно. Венозното приложение на Anidurafungin има за последствие генериране на пълна бионаличност, преминава през плацентата; подлежи на химична дегенерация без да се метаболизира в черния дроб на пациента, под 1% от приложената доза се елиминира в непроменен вид чрез урината. Плазменият полу-живот на Anidurafungin е 40-50 часа.  Началото на антифунгиалният ефект на Anidurafungin настъпва бързо, пика на ефекта настъпва в края на инфузията, а продължителността на терапевтичният пост ефект е 24 часа.

Лекарствена форма: лиофилизирана субстанция във флакони по 50 мг за венозна употреба.

Дозировка:  ПРИ КАНДИДЕМИЯ – началната доза 1 дена е 100 мг/вензоно, а после по 200 мг/денозно на следващите дни до изчезване на инфекцията; при езофагиална кандидоза се ползват двойно по-ниски дози, както началната така и поддържащата.

Противопоказания:  свръхчувствителност към Anidurafungin. Anidurafungin трябва да се ползва с особени внимание при наличие на подлежащо чернодорбно заболяване, което може да се влоши от приложението на препарата, в период на бременност и лактация, както и при педиатрични пациенти.

Лекарствени взаимодействия:   не са известни.

Странични реакции:  бронхоспазъм, диспнея, хипотония, елевация на трансаминазите, флаш реакции, кожни зачервявания и уртикария; хипокалемия, анафилаксия и инфузия асоциирани реакции.