Aminlevulinic acid

FDA категория – С

Фармакокинетичен клас на лекарственият продукт –   дерматологичен продукт

Действие:   Aminolevulinic acid се използва за лечение на нехиперкератозни лезии по лицето/скалпа едновременно с фотодинамичнатерапия. Когато Aminolevulinic acid се приложи локално върху кожата предизвиква натрупване на протопорфирин тип 9, който в присъствието на определена терапевтична светлина и кислород осъществява своя терапевтичен ефект и предизвиква цитотоксична фотодинамична реакция. Терапевтичният ефект от приложението на Aminolevulinic acid е резолюция на нехиперкератозните лезии. Прилага се само външно! Пиков ефект от приложението на Aminolevulinic acid може да се очаква 4-8 седмици след началото на терапията с това лекарство, посттерапевтичният ефект не е известен.

Лекарствена форма:   ампули съдържащи 354 мг Aminolevulinic acid и 1.5 мл хиалуронова киселина като гел.

Дозировка:  аплицира се върху лезиите като предварително се смесва съдържанието на ампулата с хиалуроновата киселина и след 14-18 часа се извършва фототерапията.

Противопоказания:  свръхчувствителност към Aminolevulinic acid, анамнеза за предхождаща фотосенсибилизация, порфирия, свръхчувствителност към порфирини, бременност и лактация. Aminolevulinic acid трябва да се ползва с особено внимание при наличие на други фото чувствителни дерматози, както и при данни за наследствени или придобити коагулопатии.

Лекарсствени взаимодействия:  едновременната употреба на Aminolevulinic acid с други фотосенсибилизиращи препарати вкл.тиазидни диуретици, сулфанилурейни препарати, сулфонамиди, тетрациклини и други увеличава фоточувствителността на лезиите.

Странични реакции:   алергии и фотосенсибилизация на пациента.