Amantadine

FDA категория С

Фармакотерапевтичен клас на лекарственият продукт:   антипаркинсонов лекарствен продукт/антивирусен препарат

Действие: Amantadine се ползва за първоначално и допълнително лечение на болестта на Паркинсон, както и за профилактика и лечение на грипни вирусни инфекции, причинени от тип А грипен вирус. Приложението на Amantadine потениира действието на допамин в ЦНС, както и предотвратява пенетрацията на грипният вирус тип А в клетките на гостоприемника. Терапевтичният ефект от приложението на Amantadine е подобряване симптоматиката при пациенти страдащи от болестта на Паркинсон, както и овладяване на симптоматиката при наличие на инфлуенца А вирусна инфекция. Amantadine се абсорбира добре в храносмилателната система на пациентът. Разпространява се във всички тъкани и течности на организма; преминава през кръвно-мозъчната бариера и в кърмата; екскретира се в непроменен вид чрез урината. Плазменият полу-живот на Amantadine е 10-28 часа. Началото на терапевтичният ефект на Amantadine настъпва в първите 48 часа от приложението му, пиков ефект се наблюдава след 2 седмици, но продължителността на постефекта на препарата не е известен.

Лекарствена форма:  капсули/таблетки по 100 мг; сироп 50 мг/5 мл

Дозировка:  ПРИ БОЛЕСТ НА ПАРКИНСОН – 100-200 мг/дневно разпределени на два равнодозови приема, но не повече от 400 мг/дневно. ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ГРИПНИ ИНФЕКЦИИ: 200 мг/дневно приети като единична доза, при пациенти на възраст над 65 години дозата обаче е 100 мг/дневно; ЗА ПРОФИЛАКТИКА НА ГРИПНИ ИНФЕКЦИИ дозата е 100 мг/дневно. ПЕДИАТРИЧНА ДОЗА НА Amantadine: 5 мг/кг/дневно приложени като два равнодозови приема, но не повече от 150-200 мг/дневно. ПРИ ПАЦИЕНТИ НА ХЕМОДИАЛИЗА дозата е 200 мг/седмично.

Противопоказания:  свръхчувствителност към Amantadine. Amantadine трябва да се ползва с особено внимание при наличие на епилепсия, както и друга склонност към развитие на гърчове; наличие на чернодробно заболяване, наличие на психиатрични проблеми, сърдечна недостатъчност, ренална недостатъчност; приложението на Amantadine може да увеличи шанса за развитие на рубела инфекции при пациент лекуван с Amantadine; период на бременност и лактация.

 

Странични реакции: атаксия, световъртеж, безсъние, повишено общо безпокойство, объркване, депресия, развитие на психози, развитие на гърчове; гадене/повръане, анорексия, констипация; нарушение на зрението, сухота в устата, диспнея, хипотония, екзацербация на сърдечната недостатъчност, уринна ретенция, ливидо ретикуларис, развитие на меланом, левкопения, неутропения.