Alvimopan

FDA категория  В

Фармакотерапевтичен клас на лекарственият продукт:  гастрален стимулант/опиоиден антагонист

Действие:  Alvimopan се използва за по-бързо възстановяване на пасажа на гастроинтестиналния тракт след частичната му резекция и/или реконструктивна операция на тракта. Alvimopan действа като периферен антагонист на опиоидните рецептори, чието приложение стимулира гастроинтестиналната перисталтика. При орално приложение се абсорбират около 6% от приложената доза Alvimopan; не преминава през кървно мозъчната бариера. Alvimopan се конвертира от гастроинтестиналната флора до активен метаболит, който се елиминира чрез билиарна секреция. Alvimopan се свързва с плазмените протеини в 80%, а активния му метаболит в 94%. Плазменият полу-живот на Alvimopan е 10-17 часа, а на активният му метаболит е 10-18 часа. Пиков терапевтичне ефект от приложението на Alvimopan се наблюава два часа след приема му, а продължителността на ефекта на единично приетата доза е 12 часа.

Лекарствена форма:  капсули 12 мг.

Дозировка:  1 капсула 60 минути преди операцията, после по 1 капсула два пъти дневно, до общо приложение от 15 дози.

Противопоказания: Alvimopan не трябва да се ползва едновременно с опиоидни аналгетици, те трябва да бъдат спрени при пациента най-малко 7 дни преди употребата на Alvimopan; тежкостепенна хепатална увреда или краен стадий на бъбречна недостатъчност; пълна гастроинтестинална обструкция; панкреасни/стомашни анастомизи. Alvimopan трябва да се ползва с особено внимание при средно тежка хепатална/ренална недостатъчност /повишен риск от настъпване на нежелани странични реакции/, пациенти с азиатска националност, особено японци; гериатрични пациенти, както и в период на бременност и лактация; безопасността и ефикасността на Alvimopan при деца не е установена все още.

 

Странични реакции:  развитие на остър миокарден инфаркт; констипация/дипсепсия, флатулентност; уринна ретенция, анемия, хипокалемия, болка в гърба.