Визуална диференциална диагноза - заоблено лице

 

На горната фотография е показано така нареченото МАСТНО ЛИЦЕ - пациентката има телесен индекс 43 кг/м2 и е на 12 години, тежкото наднормено тегло лимитира и периферното й зрение; височината на пациентката е 1.57 метра, а теглото й 106 кг.

 

Мастно лице на пациентка в средна възраст, средно изразено наднормено тегло и индекс на телесната маса - 30. Прави впечатление загубата на периферно окосмяване на веждите, което говори в полза на хипофизна дисфункция, но нейната тироидна функция е нормална.

Фациален оток при НЕФРИТЕН ФАЦИЕС: вариабилни по размер, често твърди отоци, може да са израз и на остър нефритен синдром. Трябва да се има предвид, че изгледа на пациента е сходен и при: хипералбуминемия, натриева задръжка, ангиоедем, уртикария или при хиперменоптера (ухапване от насекоми).

 

ФАЦИАЛНО ПОДУВАНЕ при субкутанен емфизем: патологията се е развила внезапно, като жената е получила едновременно с това сърцебиене и идевиация на носа. Наблюдава се при медиастинит, който може да се дължи на: тежкостепенна бронхиална астма, трудно раждане или силна кашлица. На долната фотография е същата пациентка 4 дни след излекуването си.

 

ЛЕПРА: на практика това е патология непозната по ношите географски ширини и се проявява визуално с дифузни инфилтрации и индурации на кожата по лицето, особено по носа, устните и бузите. Назалната мукоза е инфилтрирана и подута.

Микседема

Изгледа на хипотироидният пациент отразява много изменения и обикновено се разпознава лесно: то е бледо, кожата е изтънена, ръцете и лицето са подпухнали, косата е изтънена, а говора и движенията забавени. В допълнение на това пациентите се оплакват от нарушена концентрация, безсъние и други неблагоприятни ментални промени (долната фотография).

 

Ако новороденото покаже пролонгация на неонаталната си жълтеница трябва да мислим и за хипотироидизъм при него, освен това тук имаме и констипация, а и затруднение при сученето на кърмата - обърнете внимание, че вида на новороденото наподобява на този, който се наблюдава при тризомия 21.

СИНДРОМА НА ДАУН (тризомия 21) се характеризира със заоблено лица и голям език. Типични са измененията по дланта на детето.

Често при микседема има насложена и хиперхолестеролемия, която се повлиява успешно от приложението на тироидни хормони (на дтората снимка е същата пациентка 4 месеца след адекватната терапия).