Стридор

 

 

Под “стридор” се разбира груб респираторен шум, който се генерира от обструкция на трахеята или ларинкса. Най-често се чува с просто ухо по време на инспирацията при тежкостепенна обструкция на горният респираторен тракт. Възможно е стридора да започне като по нискостепенен шум, който постепенно да ескелира като интензивност.

Живото-застрашаващата обструкция на горният респираторен тракт може да се дължи на наличие на чуждо тялоу повишено отделяне на секреции, интрамурален тумор, мускулен спазъм, локализиран оток на трахеята или ларинкса или на външна компресия от тумор или аневризма.

При наличие на стридор трябва първо да се установи състоянието на виталните признаци на пациента вкл.нивото на кислородна сатурация на кръвта му с пулс оксиметър. Трябва да се отбележат и другите признаци на респираторна недостатъчност като: тахипнея, диспнея, забавяне евентуално на респирацията, ретракция на интекосталните пространства, тахикардия, цианоза и изпотяване. ВНЕЗАПНОТО ПРЕУСТАНОВЯВАНЕ НА СТРИДОРА Е ЖИВОТОЗАСТРАШАВАШ И АЛАРМИРАЩ СИМПТОМ.

Анамнеза и физикално иследване

Ако състоянието на пациентът позволява снемете кратка анамнеза предимно за естеството на миналите му заболявания, това ще ви даде правилен първоначален ориентир. На второ място трябва да се осведомите дали това е първи епизод от такова тежко за пациента оплакване. На трето място трябва да се осведомите за контакт с респираторни токсини/алергии.

При физикалният преглед първо се насочвате към аускултация на белият дроб, после вниманието ви се насочва ккъм шията на пациента (подуване на шийните му вени), туморни шийни маси, субкутанни шийни крепитации, както и евент.наличие на белези от операции. Накрая аускултирате и абдомена на пациентът. Внимание при огледа на абдомена трябва да се отдели на призници за травма, минали операции, ехимози и лацерации.

Етиология на стридора

Респираторна травма

Локалната травма на горният отдел на дахателните пътища може да причини остра локална обструкция, която да генерира остър по характер стридор. Придружаващата ссимптоматика включва: дисфония, дисфагия, хемоптиза, употреба на спомагателната дихателна мускулатура, разширение на ноздрите, прогресивна диспнея и забавяне на дишането. При палпация могат евентуално да се установят субкутанни крепитации в областта на шията/горната част на ггръдният кош на пациента.

Анафилаксия

При тежкостепенна алергична реакция се развива както оток на горните дихателни пътища, така и ларингоспазъм плюс признаците на респираторен дисстрес. Налична е и назална конгестия, както и често тежкостепенна ринорея. Продромите вкключват: тремор, изпотяване, обща слабост, евент.признаци на шоково състояние като хипотония, тахикардия и студени ккрайници.

Инхалация на антракс

Първоначалната симптоматика е грипоподобна и включва треска, изпотяване, болки по ставите и костите/мускулите, после се наблюдава кратък период на възстановянане, когато горепосочената симптоматика иззчезва, но малко по късно внезапно се развива стридор и треска плюс хипотония – смъртта настъпва в първите 24 часа от появата на вторият етап на симптоматиката. На обзорната графия на белият ддроб се наблюдава медиастинит, както и двустранно разширение на медиастинума.

Аспирация на чуждо тяло

Тук е наличен внезапен по характер стридор – ситуацията е живото-застрашаваща: има силно изразена кашлица, суха по характер, тахикардия, намаление на дихателните звуци и повишено общщо безпокойство на пациента, както и генерализирана цианоза често.

Хиперкалциемия

При наличието на хиперккалциемия може да се развие ларингоспазъм (дихетална форма на хиперкалциемията) плюс спазми на ръцета (акушерска ръка), както и признаците на Хвостек и `Трусо.

Инхалационна травма

Около 48 часа след инхалацияна на белодробни токсини се развива и стридора плюс евентуално оток на белите дробове.

Медиастинален тумор

Първоначално той е асимптоматичен, но когато ккомпресира трахеята се развива и стридор плюс останалата кардита на дихателната недостатъчност.

Възможно е да има както централна по харакктер гръдна болка така и болка в рамената.

Ретростернален тумор

Тук е налична ккашлица, стридор и дисфагия, а също и евентуално признаци на тиреотаксикоза.

Ятрогенни причини

Най-често тук се има предвид невнимателното извършване на бронхоскопия/ларингоскопия.

Следва пролонгираната интубация на пациените.