Визуална диференциална диагноза - загуба на коса

Загубата на коса е интерминетнтно или постоянно състояние и зависи от активността на космените фоликули.

Фоликуларната активност се разделя на 3 фази:

  1. АНАГЕН - това е периода на косменият разстеж
  2. КАТАГЕН - това е периода на трансформация на косъма през който косменият фоликул от кръгъл става кубичен и косъма постепенно инволюира
  3. ТЕЛОГЕН - косъма опада по естествен начин

Следва нов АКТ цикъл, като трябва да се отбележи, че всеки космен фоликул се развива независимо от неговите съседи и в което и да е време голям % от космените фоликули могат да са във фаза на анаген например. Стреса, както и наличието на системни заболявания могат да преципитират космения разстеж и голяма част от космите да се намират във фаза на катаген например или прогреса до катагет да бъде забавен например от налична бременност от наличните по време на бременността хормонални промени, което да е причината за развитието на алопеция 6 месеца след раждането, когато голяма част от космените фоликули ще е във фаза на телоген вече. Андроген зависимата космена загуба отразява наличието на повишена синтеза на андрогени в организма на пациента. Тироидните хормони засягат космения разстеж и при хипотироидизъм се наблюдава както изтъняване на косъма така и повишения косопад. Коисмената загуба може да ев резултутат на травма или поради наличие на заболявания на скалпа на пациента.

На горната фотография имаме визуализация на хроничен дискоиден лупус еритематодес, като за отбелязване ту,к е че задравяването води до поява ва фиброзни изменения по скалпа, които са причината за перманентната загуба на косата.

На долната фотография имаме тракционна алопеция, в някои африкански страни косата се сплита на плинкчици и това е предпоставка за загуба на коса по механични причини.

Забелязвате също така келоида на ушната мида на пациентката, който е последствие от перфорация на мидата по повод поставяне на обици.

Малнутрицията води освен евентуално до загуба на коса така и до промяна в цвета на наличната коса. Това дете с диария има блед (светъл) цвят на косата си, която нормално е била черна, налична също е и тракционна алопеция. Резекция на тънките черва, наличието на улцерозен колит, както и протеинова малнутриция могат да причинят промяна в цвета на косата и при чернокожите пациенти от черна до кафява или червена.

Андрогенната алопеция може да е манифестация и на сексуално съзряване на индивида, но може и да се наблюдава постменопаузно и у жени.

 

При синдрома на Клайнфертел, който се наблюдава при едно на 600 раждания (47 хромозоми XXY генотип) окосмяването по тялото, устните и брадата е изключително слабо. Пациентите имат често гинекомастия и малки тестиси, ниската синтеза на тестостерон е причината за минималното развитие на вторичните полови белези.

На долната синмка има пациент страдащ от псориазис на скалпа, който е причината за развитието на фронталната космена рецесия, по-често се наблюдава обаче себория подобната форма на псориазиса на скалпа.

Андрогенният тип алопеция съчетан с фронтална/темпорална космена рецесия може да се наблюдава и при наличие на мозъчни тумори - предимно менингиоми.