Визуална диференциална диагноза - маларно зачервяване

Разпространението на маларно зачервяване върху бузите и носа може да отразява най-семпло казано и ефекта на студа/топлината на околната среда върху лицето на пациента, защото това е частта от лицето която е най-изложена на климатичните промени. 

Състояния асоциирани с фотосензитивност, независимо дали са лекарствено индуцирани или не, независимо от това дали са последствие от автоимунни заболявания или просто от напръскване на парфюм/козметика също може да са придружени от маларно зачервяване, но ако зачервяването има форма на пеперуда диагнозата се лимитира до "системен лупус еритематодес".

На горната фотография е показана пациентка, която развива маларно зачервяване след почивка в екзотична страна, но ъщо така се оплаква и от артралгии и треска. Зачервяването се появява и върху подбедриците (долната фотография). Еритема по слънце екзпозираните части на тялото се наблюдава при около 80% от пациентите със системен лупус еритематодес в някоя част от еволюцията на заболяването.

Типичното маларно зачирвяване е показано на долната фотография, при която заболяването е започнало в ранният период на лятото, всички изложени на слънцето части на тялото са покрити с червенина.

Мъжа на долната снимка се представя клинично със ставни болки и оточен синдром, маларното зачервяване по лицето му се появява след топла баня, по бузите му има налични макулопапуларни изменения.

ХРОНИЧЕН ДИСКОИДЕН ЛУПУС ЕРИТЕМАТОДЕС - добре дифинирани кожни участъци, кожата в които се лющи и под нея се образуват рани. Обърнете внимание на атрофичният център на лезиите, както и на активните ръбове на раната на носа му.

 

 На долната снимка е показан ХРОНИЧЕН ДИСКОИДЕН ЛУПУС ЕРИТЕМАТОДЕС. Оздравяването на раните се последва от атрофични белези.