Визуална диференциална диагноза - фациални зачервявания

Фациалното зачервяване може да е емоционално, хормонално, наблюдава се по време на менопаузата и при захарен диабет, индуцирано от алкохол или лекарствени продукти напр.хлорпропамид.

Може обаче да се наблюдава и в хода на определена патология:

  • При карциноиден синдром в асоциация с тахикардия или диария
  • При системна мастоцитоза в асоциация с главоболие евентуално
  • Фациалното зачервяване може да е манифестация на феохромоцитом и невроганглиом сикретиращ адреналин и прекурсори на норадренали
  • При розацея може да се индуцира от прием на алкохол
  • При митрална стеноза

 

Фациално зачервяване при МИТРАЛНА СТЕНОЗА - зачервяването по бузите се наблюдава и при здрави хора в резултат на експозиция на студ, особено при хора с тънка кожа. В настоящето т.нар.митрален фациес е рядка физикална находка и отразява лошото сърдечно изтласкване, но неговият механизъм на поява все още е неясен.

На горната снимка имаме зачервяване на лицето след прием на по-голямо количество алкохол - метаболитно последствие от елеминирането на ацеталдехида, но същата картина можем да имаме и при карциноидния синдром, а също така както казахме алкохол-индуцираното зачервяване се наблюдава при розацея.

Зачервяването вследствие на емоционален стрес е показано на долната фотография, то е локализирано по горната част на тялото и посетепно изчезва след преустановяване на стреса, като остават от петната само петехии.

LUPUS PERNIO NOSE - виждате ясно характерното синьо оцветялаване породено от саркоидната инфилтрация около носа на пациентката. Виждат се и дилатираните пилосеборейни фоликули, но липсват пустули. Находката може да е асоцииран с фациална периза и лимфедема на устните и това се нарича синдром на Мелкенсон-Розентал. Находката трябва да се разграничи от туберколуидната лепроза, при която има атрофичен център.

 

МАЛАРНО ЗАЧЕРВЯВАНЕ (lupus pernio) - зачервяването покрива бузите и челото на пациентът, но няма постулации както при розацея, областта около очите е по светла. Пурпурно-червеният цвят е характерен, не трябва да се бърка със системния лупус еритематодес.

И отново ЛУПУС ПЕРНИО (слепота и дактилит) - по-често се наблюдава при жените и може да е асоцииран с костни кисти, които са причина за подуването на пръстите, както и с увеит, който е причина за слепотата.

Радиография на костните кисти на горепосочената пациентка.

СИНДРОМ НА МЕЛКЕРСОН - РОЗЕНТАЛ: синдрома включва фациална парализа, лимфедема на устните и макроглосия (увеличение на езика). Може да има насложена асоциация с кожни грануломи. Забележете наличието на лупус пернио по бузите на пациента, десностранната фациална парализа и големите заоблени устни. Малки кожни червени на цвят белези около дясното око и от дясната страна на устата.

СИНДРОМ НА STURGE-WEBER: кавернозен хемангиом, покриващ в случая областта на офталмологичният и максиларният клон на тригеминалният нерв. Има налична и контраралетална хемиплегия, поради наличие на ипсилатерален хемангиом покриващ моторният кортекс (мозъчни калцификации на кръвоносните му съдове се установяват само радиографски или чрез КТ/ЯМР), който е причината за епи припадъците на пациента. Наличната абсолютна глаукома води до еунуклеация на окото.

На долната фотография е демонстриран същият синдром, но по-леко изразен - само под формата на капилярни невуси по офталмологичният клон на тригеминалният нерв. Наличното акне е следствие от използването на фенитоин за купиране на епи гърчовете.

ХЕРПЕС ЗОСТЕР по максиларният клон на V-ти краниален нерв. Забележете драматично представената конфлуация по тази територия. Има и везикули под очите по хода на зигоматикусният темпорален клон на зигуматикусният нерв, който е клон на максиларната дивизия на V-ти краниален нерв.

На долната фотография виждате вече излекуван херпес зостер, който е бил локализиран по офталмологичният клон на V-ти краниален нерв. Офталмологичният херпес зостер може да е асоцииран с корнеални улцерации също така. Херпес зостер засегнал ganglion geniculate може да е асоцииран с фациална парализа и зачервяване на ухото.

АКНЕ ВЪЛГАРИС - наблюдава се хроничното възпаление по брадичката на пациентът, кожата е мазна поради увеличената продукция на себум, виждат се и комедони по кожата в същия регион.

АКНЕ ВУЛГАРИС - при този пациент има образуване на кожни кисти, които са възпалени в случаят.

РОЗАЦЕЯ - характеризира се с фациално зачервяване и телангиектазии по устните и носа; лимфоедема на носа може да доведе до поява на ринофима. Често има асоцииран и конюнктивит, който не може да бъде обяснен.