Визуална диференциална диагноза - обща бледност на пациента

Общата бледност на пациента се дължи или наспад в нивото на хемоглобина т.е.на налична анемия или на кожна вазоконстрикция. Ако има съмнение за наличен анемичен синдром цвета на кожата трябва да се сравни с капилярно кръвоснабдявана лигавица напр.на устните от вътрешната им страна.

На долната картинка имаме арабин с мелена, неговата кожа е кафява и изглежда жълта, но устните му са бледи.

Цвета на букалната му мукоза потвърждава бледността - сравнете й цвета с пръста на изследващият лекар. Пациентът е пушач и има наличие и на пародонтоза.

След извършване на хемотранфузия лигавицата нормализира цвета си.

Трудност при интерпретиране на тази физикална находка ще има при негрите, но при тях цвета на кожата става сив, но пак когато букалната мукоза се огледа общата бледност на пациента е извън съмнение.

Понякога може да има обща бледност и без да има налична анемия! Маларното зачервяване на лицето в случая се дължи на на митрална стеноза, а на наднорменото тегло на пациентката. Нейната конюнктива също изглежда бледа, но и това в случая отразява само наднорменото тегло на жената.

На долната картина имаме блед мъж с ангуларен стоматит. Неговите устни са бледи, склерите са леко жълтеникави, а езикът му е гладък. Наличието на заздравял вече ануларен стоматит трябва да ни насочи мисълта към наличие на макроцитна анемия.

Възрастната пациентка е претърпяла гастроектомия преди 10 години, налични са както обща бледност така и данни за кахексия. Лесно ще се досетим, че анемията тук ще е много вероятно желязодефицитна и е породена от лошата абсорбция на желязото, както и от спазваната от пациентката диета. В тази възрастова група обаче карцинома на дебелото черво е една от най-честите причини за появата на анемичен синдром, като окултните кръвоизливи са почти винаги налични.

 

Жена на средна възраст с тутаировка на лявото рамо...Устните и лицето й са бледи, а очите сини. Обща бледност има и по долният ръб на клепачите, а наличната татуировка трябва да ни наведе на мисълта за евент.вирусно заболяване. Това е типичният фациес на пациент с пернициозна анемия.

Друг пример за пернициозен фациес: фациална бледност + сини очи + сива коса. При наличие на съмнение за пернициозна анемия пациентът трябва задължително да се огледа и за други орган-асоциирани автоимунни заболявания напр.за невропатия която освен на дефицита на вит.В 12 може да се дължи и евентуално на автоимунен хипотироидизъм.