Червени кожни папули

Няколко от най-често срещаните кожни заболявания се проявяват с папуларни елементи или имат папуларен стадий в развитието си: акне вулгарис, псориазис, някои дерматити и други.

ПСОРИАЗИСА може да се представи клинично в началото чрез появата на тънки, червени папули, които са локализирани по цялото тяло на пациента и това е известно като „гутатен псориазис“, който може да се последва от развитие на стрептококова инфекция. Папулите могат да конфлуират и образованията да придобият типичният за псориазиса вид.

ПИТИРИАЗИС ЛИХЕНОИДИС ХРОНИКА може да се прояви също чрез горепосочените образувания, но те конфлуират много по-рано и по-често.

Ерупциите при ПИТИРИАЗИС РОЗАЦЕЯ имат форма на тенска: локализирани са по гърдите и гърба на пациента, горната част на ръцете и по горната част на бедрата. Често имат вид и на коледно дърво.

Червените кожни папули са патогномонични за кожните васкулити и появата им при всички случаи трябва да бъде съпроводена с обстойно изследване на пациента с цел изключването на системна патология напр.ПУРПУРА НА ШОНЛАЙН – ХЕНОХ. При внезапна поява трябва да се изключи МЕНИНГОКОКОВА СЕПТИКЕМИЯ особено при новородени и малки деца. Ако има и най-малкото съмнение за септикемия се започва емперична антибиотачна терапия.

Комедоните са патогномонични за АКНЕ ВУЛГАРИС и могат да съществуват едновременно с червени кожни папули, кисти и белези. Лезиите при акнето са фоликулярни по характер, което ги отличава от папулите при РОЗАЦЕЯ които не са фоликулярни по характер.

ДЕРМАТИТА и ЕКЗЕМАТА често имат папуларна фаза в развитието си, но лезиите бързо могат да прогресират до везикули. Екземата е хроничен процес, който се придружава от линехификация на кожата, но при ЛИХЕН СИМПЛЕКС ХРОНИКУС могат наистина да се наблюдават същите екзематозни характеристики, но образуванията са големи и овални, а и са локализирани по типични места: врата, лактите и перинеума. Има силен пруритус, пациентите най-често са жени на възраст между 30-50 години. Вариант на тази патология е НОДУЛАРНОТО ПРУРИГО.

При НОДУЛАРНИЯТ СИФИЛИС попелште са с меден отенък и няма пруритус. Може да има и други особености характерни за вторичният сифилис като: лимфаденопатия, алопеция и ерозии по устата.

Петната на CAMPBELL de MORGAN са с цвят на зряла череша и са с гладка повърхност – наблюдават се при възрастни пациенти и са локализирани по гърба и проксималните части на краката. Подобни на тях, но по-малки по размер са лезиите при АНГИОКЕРАТОМА, които са локализирани по тестисите на мъжете – важно е да се разпознае тази патология, защото ако са локализирани и по васкулатурата на пациента и/или в бъбреците може да настъпи преждевременна внезапна смърт.