ЕХОГРАФИЯ – пикочен мехур

Чрез ехографията на пикочния мехур се установява обема му, установява се дали има ли не остатъчна урина, потвърждава се дали уринарния катетер е поставен правилно и се търси евентуалното наличие на мехурни камъни.

Много пациенти, които съобщават за „уринна ретенция” на практика нямат изпълнен пикочен мехур.

Анатомия на пикочния мехур

Пикочния мехур е триангуларен орган, позициониран в пелвисната кухина, който е локализиран долу и опред в кухината, директно зад пубисната симфиза.

Уретерите навлизат в пикочния мехур от задната страна. 

Добиване на ехографски образ

Трансдюцер с честота 3-5 МегаХерца е идеален за добиване на ехографски образ на пикочния мехур. Пикочният мехур трябва да е изпълнен, за да се визуализира добре ето защо пациента трябва да изпие 3 чаени чаши вода 45 минути преди изследването.

Пикочният мехур е локализиран назад и надолу зад симфизата и поради това се видуализира най-добре чрез супрапубичен достъп.

Патологични находки

Разтегнат пикочен мехур

Обема на пикочния мехур може да бъде изчислен и по формулата:

Обем = 0.75 х широчината х височината х дължината на пикочния мехур

Повечето ехографски апарати имат обаче и опция за автоматично изчисляване на обеми, като се маркира само контура на органа, така че на тоза момент няма да се спирам повече.

Пикочни камъни

Камъните в пикочния мехур могат да са с бъбречен произход, а може да са образувани и de novo в мехура. Камъните в пикочния мехур са хиперехогенни, мобилни и с ехогенна сянка.

 

Туморни маси в пикочния мехур

Тумарните маси в пикочния мехур са най-често с ирегулярни очертания и представляват продължение на стената на пикачния мехур, която нормално има дебелина 3-6 милиметра (размера й зависи от изпълването на мехура).

 

Диференциалната диагноза на туморните маси в пикочния мехур варира между малигнености, дивертикул на пикочния мехур и конгенитални малформации.

Вълчи капани при ехографията на пикочния мехур

·         Свободната течност в пелвиса може да бъде объркана с образа на пикочният мехур

·         Кръвните съсиреци в пикочният мехур могат да изглеждат като туморни маси в пикочния мехур