Остър цервицит

Въведение

Цервицита представлява възпаление на шийката на матката. Възпалението първично засяга цилиндирчния епител на ендоцервикалните жлези, но скоро след това се прехвърля върху сквамозния епителиум на екзоцервикса. Може да е с инфекциозна етиология или да е поради неинфекциозни причини, а също така може да е остро или хронично.

Острия цервицит най-често се дължи на инфекции (хламидия, гонорея). Хроничния цервицит обикновено се дължи на неифекциозни причини.

Цервикалната инфекция е сериозна патология, защото нелекувана може да причини еднометрит или пелвисно инфламаторно заболяване. При бременни жени острия цервицит може да доведе до инфекция на фенуса\\амнионната течност или плацентата. От друга страна острия цервицит увеличава риска от разивитие на ХИВ, а палвисното инфламаторно заболяване увеличава риска от разивите на ектопична бременност

Етиология

Инфекциозни причини - при наличие на инфекциозна етиология се търси на първо място хламидиална инфекция или гонорея. Херпес симплекс инфекцията или трихомоналната инфекция заемат малка част от инфекциозната патология; трябва да се знае, че тези нокси засягат направо квамозния епителиум на екзоцервикса. Туберкулозата заангажира цервикса при малка част от жените с тебуркулозен ендометрит. Бактериалната вагиноза и стрептокиките група А също са идетнифицирани като причинители на острия цервицит.

Неифекциозни причини – неинфекциозния цервицит се причинява от химична или механична иритация\\дразнене. Източниците на механично дразнене включват: ятрогенна гинекологична травма и дразнене от наличие на чужди тела (песари, тампони, диафрагми и други подобни). Химичното дразнене може да се дължи на експозиция към латекс или контрацептивни кремове.

Клинични находки

Признаци и симптоми

Голяма част от жените с цервицит са асомптоматични и цервицита се установява при случаен гинекологичен преглед.

Когато са нилични симптомите са неспецифични:

·         Пурулентно или мукопуролентно вагинално течение

·         Посткоитално или интраменструално кървене

·         Дизурия

·         Диспареурия

Болката и повишението на температурата се наблюдават при наличие на ендометрит, пелвисно инфламаторно заболяване или херпес симплекс вирусна инфекция.

Физикален преглед

Наблюдава се при повечето пациентки пурулентно или мукопурулентно вагинално течение. Минорните травми на цервикса са последвани от поява на кръвотечение. В допълнение на това има оток и зачервяване на цервикса.

Дифузни везикуларни лезии подсказват наличие на херпес симплекс инфекция, докато минорните хеморагии по цервикса са характерни за трихомоналната инфекция.

Лечение на острия цервицит

Целта на лечението е предотвратяване разразставено на инфекцията и ерадикация на причинителя.

Повечето пациенти на практика са подложени на емперична антибиотична терапия, която трябва да покрива Хламидия и Гонорея, особено при по млади пациентки. Най-честата терапевтична схема включва използване на Цефтрианскон плюс Азитромицин (1 грам орално за 1 ден) или Доксициклин (х 100 мг\\дневно в продължение на 1 седмица).

Лечението на трихомонасната инфекция се състои от приложение на Метронидазол (2 х 500 мг\\дневно в продължение на 7 дни) или Тинидазол (единична дневна доза от 2 грама 4 таблетки).

Ако има херпес симплекс инфекция се прилагат противовирусни препарати като:

·         Ацикловир 3 х 400 мг\\дневно

·         Фармцикловир 3 х 250\\дневно

·         Валацикловир 2 х 1000 мг\\дневно  

 

Секс партньора също трябва да се изследва и лекува.