Абдоминална аортна аневризма

Аортата е главната артерия на организма, която провежда кръвта от сърцето до всички органи и тъкани. Аортата започва от левия сърдечен вентрикул, след лека елевация десцендира към абдомена, като в таза се разделя на лява и дясна илиачна артерия.

Както вече споменахме в други статии аортата се състои от 3 обвивки: интима, медия и адвентиция. Инитмата се състои от гладкомускулен слой, медията се състои от микстура от гладкомоскулни клетки и еластични фибри, докато адвентицията се състои предимно от колаген и фибробласти. Тази структура обуславя голямата флексибелност на аортата и устойчиността й към промени в кръвното налягане.

Аневризмата е разширение на стената на тази артерия причинено от локализирана структурна слабост.

Аортната аневризма се развива в резултат на дегенеративни промени в медията, които водят до загуба на еластичност. Анервирзмалното разширение притиска малките съдове, които кръвоснабдяват аортната стена, което допълнително намаля способността за регенерация и влошава загубата на еластичност т.е.създава се порочен кръг, който увеличава размера на аневризмата.

Има два главни типа аортна аневризма: торакална (тип А и тип В) и абдоминална. Абдоминалната може да бъде: (1) супруренална (над артерия илиака) и (2) субренална (под артерия реналис). Последвана може да се разпростре до илиачните артерии. В 25% от случаите торалната аневризма се дължи на валвуларно сърдечно заболяване.

В повечето случаи на аортна аневризма не може да се установи етиологията. В малък процент от случаите (около 5%) аневризмата се предизвиква от бактериална инфекция (предимно Gram + бактерии), а още по рядко от микотична инфекция. Аортна аневризма се наблюдава също при наследствени съединително тъканни заболявания като синдром на Марфан и Елерз-Данлоз.

Дефицита на мед в организма е най-съвременно иднтифицирания фактор отговорен за формиране на аротна аневризма. Медта е есенциален ко фактор необходим за процеса на образуване на еластин.

Важен етиологичен фактор за развитие на аортна аневризма е аторесклирозата (формиране на атеросклеротична плака в аортната стена).

Клинично представяне

Аортната аневризма е асимптоматична докато не се получи компресия на съседен орган или нерв или не се развие вътрешно кървене.

Пациентите с абдоминална аневризма могат да се представят с нискостепенна гръдна болка, внезапно настъпила абдоминална болка или болка в хълбока, които симптоми могат да са хералди да настъпваща руптура, и във всички случаи говорят за еволюция на аневризмата. Притискането на феморалния нерв може да даде клинична картина сходна с тази на неврит на нервус феморалис (това може да се прояви като моно симптоматика!!!). Не трябва да се подлъгваме от статистиката, че аортната аневризма е болест на напредналата възраст, тази патология се наблюдава все по често и при 40-годишни пациенти!!!

При някои пациенти може да има и други монопрояви (без да е наличен водещият симптом на абдоминалната болка): гадене и пъвръщане; тежки мускулни крампи локализирани в абдоминалните мускули или долните крайници.

При пациентите с торакална аневризма в еволюция се наблюдава разкъсваща гръдна болка (при десикация), която ирадиира към гръбначния стълб или долния край на плешката; абдоминална болка, ако аневризмата заема междинно положение между гръдния и абдоминален сегмент). Притискането на ларингеалният нерв може да доведе до поява на дрезгав глас. Компресията на трахеята може да доведе до поява на диспнея, хриптене или силна кашлица.

Десекиращата (руптурила) аневризма може да се представи клинично с картината на  остър хирургичен корем и/или шок. Често пациентът е в безсъзнание от шока, което прави поставянето на диагнозата много трудно.

Диференциална диагноза

1. Сърдечна недостатъчност

2. Миокарден инфаркт

3. Ендокардит

4. Перикардит

5. Белодробен тромбоемболизъм

6. Апендицит

7. Холелитиаза

8. Нефротиаза

9. Чревна обструкция

10. Пептична язва

11. Пиелонефрит

12. Дивертикулит

13. Инфекция на уринарния тракт

Изследвания

1. Абдоминална ехография

2. Компютърна томография или ЯМР

3. Ангиография

Лечение на абдоминалната аорта

Рупрурилата аневризма представлява медицинска спешност, като оперативната интервенция е животоспасяваща. Ако кръвното налягане на пациентът е високо се прилагат бета блокари или натриев нитропрусид кано антихипертензивни препарати.